Waterschap Groot Salland

Dijkwacht iets voor jou?

8 april 2004

Niet alleen avontuur maar vooral verantwoordelijkheid

We hebben dijken om Nederland te beschermen tegen hoog water. Dat is nodig, want meer dan de helft van ons land ligt beneden de zeespiegel. Het is duidelijk dat de strijd tegen water nooit ten einde is. Water is onze vriend en vijand tegelijk.

Zo kunnen we denken aan 1993, 1995 en 1998. Toen konden de grote rivieren: Maas, Rijn en IJssel, het water bijna niet meer afvoeren.

Waterschap Groot Salland werkt aan voldoende veiligheid door het verbeteren en onderhouden van dijken in West-Overijssel. In tijden van hoog water is de inzet van mensen erg belangrijk. Wanneer het water hoog tegen de dijken staat, moeten we letten op mogelijk gevaar. Daar hebben we het dijkleger voor. We hebben langs de IJssel, het Zwarte Water en de Vecht mensen nodig. Mensen die paraat staan als de nood aan de man komt. De dijkwachters -allen vrijwilligers- zijn tijdens het wachtlopen de oren en de ogen van het waterschap. Een klus voor u?

Klik hieronder voor de verschillende onderwerpen. Hoog water, rol van het dijkleger, belangrijk, geschiktheid, organisatie, waarschuwing en actie, aanstellingscriteria, vergoedingen, verzekering, informatie.

Hoog water
In tijden van storm, ijsgang en hoog water, is het waterschapskantoor in Zwolle het zenuwcentrum. Daar is bekend hoe hoog de dijken en wat de te verwachten waterstanden zijn. Eventuele (grote) problemen die door de dijkwachters gesignaleerd zijn, worden hier uiteindelijk geanaliseerd en aansluitend worden de benodigde acties voorbereid. Bij perioden van hoog water komen er ook altijd onverwachte zaken voor.

Rol van het dijkleger
Omdat je onverwachte dingen liever wil voorkomen, inspecteren de mensen van het dijkleger de waterkeringen. Ze zijn op de dijk aanwezig. Daarom ontdekken zij als eerste dat er iets aan de hand is. Zodra zij iets zien, geven zij aan hun postcommandant. Deze zorgt ervoor dat het wordt doorgegeven aan de ringcommandant. Uiteindelijk komt het terecht bij het zenuwcentrum in het waterschapskantoor. Daar worden dan de acties in gang gezet.

Belangrijk
Enkel en alleen via de dijkwachten heeft het waterschap permanente controle op iedere meter dijk. Dat is heel belangrijk. Een calamiteit begint vaak klein. Een voorbeeld: aan de binnenkant van de dijk borrelt water omhoog. Dat lijkt onschuldig. De dijkwacht kan dit van dichtbij bekijken. Wanneer blijkt dat er niet alleen water onder de dijk doorkomt, maar dat er ook zand mee stroomt, wordt het tijd om in te grijpen. Wanneer er niet wordt ingegrepen bestaat de kans dat er steeds meer zand verdwijnt en dat de dijk inzakt. Dijkwachten moeten dus vooral op letten op zaken die niet normaal zijn aan de dijk. De dijkwachten zijn de ogen van het waterschap.

Is iedereen geschikt?
Om dijkwacht te zijn heb je veel verantwoordelijkheidsgevoel nodig. Je moet de zaken op waarde kunnen inschatten. Feeling met water en dijken is een pre. Je moet op ieder moment, bij nacht en ontij inzetbaar zijn. Bij voorkeur woont de dijkwacht niet te ver van de waterkering en kent hij de directe omgeving.

Organisatie dijkleger
Het dijkleger wordt aangestuurd vanuit het hoofdkantoor. Het werkgebied van Groot Salland is verdeeld in een aantal dijkringen. Voor elke dijkring is een ringcommandant aangesteld die verantwoordelijk is voor dat gebied. Deze commandant staat in direct contact met de districthoofden van het waterschap. Binnen alle dijkringen zijn in totaal ongeveer 75 dijkposten. Ieder dijkpost bestaat uit 8 dijkwachters, die onder directe leiding van 2 dijkpostcommandanten vallen. Het gehele dijkleger bestaat uit vrijwilligers. De dijkposten zijn gehuisvest in een gebouw waar 24 uur per dag, mensen in kunnen werken. Dit is meestal in de buurt van de dijk.

Waarschuwing en actie
Het dijkleger komt in actie voor het volgende:

* voor oefeningen

* bij vastgesteld hoog water

* bij andere calamiteiten

Het is belangrijk om te oefenen. Zo weet een dijkwacht, welk deel van de dijk tot zijn dijkpost behoort en waar hij vooral op moet letten.

Soms is hoog water te voorzien. Hoge waterstanden op de IJssel en de Vecht worden dagen van te voren aangegeven. Voor zover nodig, kan het dijkleger tijdig worden geïnformeerd. Wanneer we voorzien dat de dijkwachten ingezet worden, vragen we de dijkwachten zich ter beschikking te houden. Bij storm kan het water snel stijgen door opwaaiing vanaf het IJsselmeer. Het is dan noodzakelijk dat de dijkwacht snel paraat is. De dijkwacht moet zijn eigen werk neerleggen en komen. Iedere dijkpostcommandant roept zijn eigen mensen op.

Aanstellingscriteria
Naast gevoel voor verantwoordelijkheid is het nodig dat een dijkwacht voldoet aan de volgende criteria:

* leeftijd tussen 18 en 60;

* goede gezondheid en goede conditie;

* stressbestendig;

* bij voorkeur woonachtig binnen het waterschapsgebied;
* goede plaatselijke bekendheid is een pré;
* bereid tot inzet in 3-ploegendienst van 8 uur;
* beschikking over eigen vervoer naar plaatsen van oefening en daadwerkelijke inzet.

* zowel vrouwen als mannen verrichten taken in het dijkleger

Vergoedingen
Vrijwilligerswerk belonen we.

* voor oefeningen een onkostenvergoeding per avond; (EUR46,00)
* bij daadwerkelijke inzet een vergoeding per uur; (EUR24,96), hierbij verder;

* kilometervergoeding op basis declaratie;
* telefoonvergoeding op basis declaratie.

Verzekeringen
Het waterschap verzekert dijkwachten voor ongevallen en aansprakelijkheid.

Informatie
Wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met Mense Selles, 038 - 455 72 00. Mailen kan ook: mselles@wgs.nl

Dijkwachten_3.jpg (340 Kb)
Klik voor een vergroting Klik voor een vergroting

Dijkwachten_2.jpg (176 Kb)
Klik voor een vergroting Klik voor een vergroting

Dijkwachten_1.jpg (261 Kb)
Klik voor een vergroting Klik voor een vergroting