Novem

06-04-2004


De wijkgerichte multi-actor aanpak

Projectleiding: Global Action Plan Nederland (GAP)
Andere betrokken partijen: Stichting Collusie, SME MilieuAdviseurs, Milieu Centraal, Barataria, Rescon Research & Consultancy, Nuon, Rabobank, Actors Procesmanagement, Joy Company.

Doelstelling
Het creëren van optimale randvoorwaarden - door integrale toepassing van praktijkervaringen - voor gedragsverandering bij huishoudens. Gestreefd wordt naar ten minste 10% energiebesparing. Daarnaast: een toename van het milieubewustzijn en de sociale cohesie in de wijk.

Doelgroep: 100 huishoudens - plus middenstand, scholen en andere organisaties - in de wijken Reeshof (Tilburg) en Oosterhaar (Haren - Gr).

Looptijd: Februari 2001 - juli 2002

Aanpak
De wijkgerichte multi-actor aanpak combineert verschillende gevestigde theorieën en aanpakken. Dit model, ook bekend als "community model" tracht zo goed mogelijk aan te sluiten bij de leefwereld van de mensen, en daarbij rekening te houden met variatie in individuele voorkeuren, opvattingen en mogelijkheden. De wijk, de directe leefomgeving, is de plaats waar de randvoorwaarden kunnen worden vervuld. Het project bestaat uit een mix van activiteiten, opgezet door uiteenlopende organisaties in de wijk, en gericht op alle leden van de gemeenschap. Daarbij gaat het niet alleen om het gedrag van individuen maar ook om veranderingen in gemeenschap en omgeving.

De twee wijken zijn geselecteerd op basis van de aanwezigheid van een EcoTeam Centrum. De landelijke coördinatie van het project vond plaats vanuit het campagnebureau; lokaal werd er gecoördineerd vanuit de EcoTeam Centra in Groningen en Eindhoven.

In het kader van het project zijn zeer uiteenlopende activiteiten georganiseerd; sommige daarvan waren niet vooraf gepland, maar kwamen voort uit initiatieven die aansluiting bij het project zochten. Enkele onderdelen: EcoSteps; aandacht voor energie en milieu in de lokale bladen; open inloopavonden over water, energie, vervoer en afval; een informatiemarkt over energie, milieu en duurzaamheid; een educatief traject op scholen; een milieugedragscan onder schoolkinderen en hun ouders; een advies aan winkeliers over de mate van duurzaamheid van hun assortiment; een spaarkaartactie waarin consumenten gemotiveerd werden om duurzame producten aan te schaffen.
De activiteiten werden via verschillende kanalen (b.v. scholen, winkelcentrum, bibliotheek, energiebedrijf) onder de aandacht gebracht van de wijkbewoners. Speciaal voor het project heeft het communicatiebureau Joy Company publiciteitsmateriaal ontwikkeld. Daarnaast was er een website, beheerd door Milieu Centraal.

De evaluatie van het project door ResCon bestond uit twee onderzoeken:
- een kwantitatief onderzoek (effectonderzoek) onder bewoners van de wijk Reeshof (experimentele groep) en bewoners van de wijk Kattenbroek te Amersfoort (controlegroep): in telefonische interviews is nagegaan wat het effect van het project was op de gedragsdeterminanten van het energieverbruik en op het energieverbruik

- een kwalitatief onderzoek (procesevaluatie) onder de multi-actoren en wijkintermediairs door middel van interviews bij de start en de afloop van de interventieactiviteiten; dit onderzoek was hoofdzakelijk gericht op de wijk Reeshof.

Resultaten in het kort

* 47 deelnemers zijn gestart met het programma; 32 hebben het afgerond.

* De 15 deelnemers aan het EcoSteps-programma in Haren hebben gemiddeld 9% gas en 12% elektriciteit bespaard. De 17 Tilburgse deelnemers kwamen tot resp. 11% en 15%.

* Er ging veel tijd en energie zitten in het vormgeven van de complexe samenwerkingsprocessen tussen de partijen. Verder was er geen duidelijke leider en was er onvoldoende teamspirit. De beoogde synergie is maar ten dele opgetreden.

* De betrokken scholen hebben enthousiast deelgenomen en zowel de leerlingen als de leraren waren positief. Het bewustzijn van de kinderen omtrent het milieu is verhoogd. Ouders bleken minder geïnteresseerd.

Klik hier voor een uitgebreide beschrijving van de resultaten en aanbevelingen.
aanvragen De wijkgerichte multi-actor aanpak