Novem

06-04-2004
Enter

Enter

ENTER is een programma dat een blijvende verandering in de manier waarop huishoudens met energie omgaan wil stimuleren. Het programma biedt financiële steun aan projecten die op één of andere manier het gedrag van huishoudens proberen te veranderen opdat minder energie gebruikt gaat worden. Bijvoorbeeld het motiveren van huishoudens om spaarlampen te gebruiken.

In 2000 en 2001 konden aanvragen voor financiële steun worden ingediend. Dat heeft geleid tot 14 projecten. Initiators zijn daarbij onder andere universiteiten, gemeenten en adviesbureaus. In 2003 is geen subsidie voor nieuwe projecten beschikbaar.

ENTER is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu dat wordt uitgevoerd door Novem.

Beleid
Het programma is een uitvloeisel van het beleid om het energieverbruik bij huishoudens te verminderen.

Projecten
Door het geven van financiële ondersteuning aan projecten tracht ENTER het gedrag van huishoudens te beïnvloeden. Om in aanmerking te komen voor de financiële ondersteuning moeten projecten:


- vijf procent directe energiebesparing te realiseren;


- worden uitgevoerd bij minimaal 100 huishoudens;


- opschaalbaar zijn;


- aantrekkelijk zijn voor marktpartijen;


- gericht zijn op de beïnvloeding van actief handelen van huishoudens, leidend tot een blijvende gedragsverandering;


- monitoring en effectmetingen inhouden.

Aan een project kunnen, afgezien van de huishoudens, verschillende organisaties deelnemen, zoals een universiteit, een energiebedrijf en een adviesbureau.

Door bureau Rescon is een overzicht gemaakt van projectideeën. Deze ideeën hebben allemaal tot doel het gedrag in huishoudens te beïnvloeden met als resultaat een verminderd energieverbruik. Dit overzicht is enerzijds een inventarisatie van lopende, ook internationale, projecten. Anderzijds bevat het overzicht door bureau Rescon zelf ontwikkelde projectideeën.

In 2001 werd aan de volgende projecten financiële steun toegezegd.


* Energiebesparing door gedragsverandering
Energiebesparing door gedragsverandering is een ENTER-project voor energiebesparing bij huishoudens door afname van het directe energiegebruik als gevolg van gedragsaanpassingen. De deelnemende huishoudens ontvangen informatie, advies en feedback over hun energiegebruik via een interactieve website.


* Energiebesparing door gedragssturing
Energiebesparing door gedragssturing is een ENTER-project voor een duurzame besparing op het elektriciteits- en gasverbruik bij huishoudens. Dit moet worden bereikt op basis van minimal jusitfication & personal commitment.


* Wijkgerichte multi-actor aanpak
De wijkgerichte multi-actor aanpak combineert verschillende gevestigde theorieën en aanpakken. Gestreefd wordt naar ten minste 10% energiebesparing, daarnaast een toename van het milieubewustzijn en de sociale cohesie in de wijk.

* Allochtonen en energie
Het ontwikkelen van een efficiënte, op allochtonen toegesneden methode voor energiebesparing die volgens een marketingstrategie aangeboden kan worden aan alle middelgrote tot grote gemeenten in Nederland.


* Sporters sparen energie
Leden van sportclubs worden voorgelicht over energiebesparing en door middel van een wedstrijdelement gestimuleerd te besparen.


* Energie besparen kun je leren
Vergelijkende feedback en informatieverstrekking via leerlingen van basisscholen.


* Energiebesparing in de Nude
Sociale netwerkbenadering en advies op maat in een wijk met sociale huurwoningen.


* Milieuadvies op maat
Adviseur geeft huishoudens thuis advies op maat.


* Stop energie in een betere wereld
Voorlichting van deelnemers aan meerjarenprogramma van kerkenactie 'De aarde ademt op'.


* De groene energietrein, Den Haag
Uitgangspunt 'Overtuigingen bepalen het gedrag'. Voorlichting waarbij gewerkt wordt aan positieve innerlijke associaties.


* Netwerken met energie
Vermindering van huishoudelijk energiebslag door middel van tailoring. Op maat advies en feedback via internet.


* Het energiehuis
Energiebesparing door electronische actie en en feedback. In het virtuele enrgiehuis ontstaat een digitaal netwerk van concumenten.


* Rekening structuur en energiebesparing
Maandelijkse energierekening op basis van werkelijke kosten gecombineerd met voorlichting over energiebesparingsopties.


* De Groene Energietrein, Utrecht
E-team geeft energie-advies en plaatst enrgiebesparende en comfortverhogende maatregelen bij particuliere huurders.

Meer Informatie
Literatuur


* Anders denken, anders doen; Energiebesparing door gedragsverandering Deze publicatie gaat over de theorie en de praktijk van energiebesparing in huishoudens, te bereiken door gedragsverandering. De praktijkinformatie is afkomstig uit de 14 ENTER-projecten.


* Evaluatierapport ENTER-regeling en projecten

Bij huishoudens minimaal 5% energie besparen door gedragsverandering, was de centrale doelstelling van 14 projecten die in het kader van het Enter-programma zijn uitgevoerd. De zeer uiteenlopende projecten zijn inmiddels afgerond en geëvalueerd. SWOKA heeft in opdracht van Novem de overkoepelende evaluatie uitgevoerd. Deze rapportage presenteert de uitkomsten daarvan.


* ENTER-eindrapportage van Novem

Het programma ENTER is opgesteld door het Ministerie van Economische Zaken in 2000 met als doel door gedragsverandering bij de doelgroep huishoudens te stimuleren. In totaal zijn 14 experimenten gesubsidieerd. De ENTER experimenten kenden twee doelstellingen:
* het bereiken van minimaal 5 % energiebesparing (gas en/of elektriciteit) door gedragsverandering

* de gebruikte methodiek moest aantrekkelijk zijn voor marktpartijen en uitvoerbaar op grote schaal (opschaling)

De 5 % energiebesparing is door 7 projecten gehaald. Wat de opschaling betreft, wordt aan 6 projecten een vervolg gegeven. Dit betreft veelal een voortzetting van het project op een andere locatie. Ook krijgt de advies op maat aanpak een vervolg in PiTH (Pilot Tailoring Huishoudens).

Betrokkenen


* Ministerie van Economische Zaken (Initiator)

* Ministerie van VROM (Mede-financier)

* Novem (Uitvoerder)
aanvragen Enter

ENTER eindrapportage - beleid - februari 2004 ( PDF bestand 285k ) Meta-evaluatie ENTER projecten - Swoka feb2004 ( PDF bestand 692k )