Erasmus


08-04-04: Roken ook slecht voor cognitieve functie

Rotterdam 8 april 2004 - Roken versnelt het verval van de cognitieve functie bij ouderen. Deze conclusie van een grootschalig internationaal bevolkings-onderzoek, waarin het Erasmus MC participeert, is op 23 maart gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Neurology.

De cognitieve functie - het vermogen om te begrijpen, denken, redeneren en herinneren - neemt bij ouderen over het algemeen heel geleidelijk af. Bij rokers is deze afname significant hoger dan bij niet rokers. Dit concluderen onderzoekers uit verschillende Europese landen op basis van een studie onder ruim 9.000 mannen en vrouwen van 65 jaar en ouder.

De cognitieve functie kan worden gemeten met de Mini-Mental State Examination (MMSE), een serie vragen en testen. Een score van 30 is de maximum score, terwijl een score van 24 of minder kan duiden op een vroeg stadium van dementie. De gemiddelde score van de groep onderzochte ouderen was 27,4 aan het begin van het onderzoek en 27,2 twee jaar later. De score van mensen die nooit hebben gerookt (41% van de onderzoeksgroep) daalde gemiddeld 0,03 punt per jaar; de score van rokers (22%) daalde gemiddeld met 0,16 punt per jaar; de score van mensen die met roken zijn gestopt (37 %) daalde gemiddeld 0,06 punt per jaar.

Er blijkt ook een relatie te bestaan met het aantal jaren en de dagelijkse hoeveelheid die iemand heeft gerookt. Naarmate deze 'pack-year' hoeveelheid hoger was, bleek ook de daling in cognitieve functie hoger. Er is geen relatie aangetoond tussen de afname van de cognitieve functie bij rokers en het voorkomen van dementie in de familie. Een mogelijke verklaring is dat roken onder andere arteriosclerose (aderverkalking) en hypertensie (hoge bloeddruk) veroorzaakt, wat de kans op een beroerte verhoogt. Waarschijnlijk treden er bij rokers ook meer onopgemerkte, kleine beroertes op ('stille' infarcten). Om dit te kunnen bevestigen is meer onderzoek nodig.

Het onderzoek is uitgevoerd door de afdeling Epidemiologie & Biostatistiek samen met onderzoekers in Denemarken, Frankrijk, en Engeland, als onderdeel van EURODEM, een Europees samenwerkingsproject, gericht op onderzoek naar dementie.