FNV Bouw
datum: 08-04-2004
Stakers moeten toch bonus krijgen
De Arnhemse kantonrechter vindt dat bouwbedrijf Van Wijnen alsnog de bonus van 3oo euro moet uitkeren aan de werknemers die in 2002 staakten. De rechter maakt korte metten met het onderscheid dat Van Wijnen maakte tussen 'stakers' en 'niet-stakers'. FNV Bouw is blij met deze principiële uitspraak. De bond heeft er steeds op gewezen dat dit onderscheid een inperking van het stakingsrecht inhoudt. In november 2002 voerde de bond een kort geding tegen Van Wijnen over deze kwestie, maar kreeg toen nul op het rekest. Daarop ging de bond door in een 'bodemprocedure'.
De kwestie loopt al sinds september 2002. Toen sommeerde FNV Bouw Van Wijnen om alle medewerkers de bonus van 300 euro uit te keren. De bond vond het onacceptabel dat het bedrijf de 300 euro alleen verstrekte aan de werknemers die niet hadden gestaakt. In een brief van 11 juli 2002 schreef Van Wijnen Oost BV namelijk: 'Ondanks de negatieve invloed die deze stakingen en de afgesloten CAO op ons resultaat heeft, menen wij toch dat een vergoeding op zijn plaats is voor die collega's die pal zijn blijven staan voor datgene wat wij in de afgelopen jaren met elkaar hebben opgebouwd(...)' Toen Van Wijnen niet op de sommatie inging, spande FNV Bouw in november 2002 een kort geding aan. Zonder resultaat, zodat de bond doorprocedeerde.
Nu worden bond en stakers wel in het gelijk gesteld. De Arnhemse kantonrechter onderschrijft dat deze bonus in strijd is met de stakingsvrijheid die is neergelegd in het Europees Sociaal Handvest. Er werd namelijk geen 'extra inspanning' beloond, zoals bijvoorbeeld overuren. Ook sluit de kanton-rechter zich bij de redenering van FNV Bouw aan dat werknemers in de toekomst wellicht gaan overwegen of ze bij staking een bonus mislopen. De kantonrechter oordeelt dat Van Wijnen alsnog alle stakers de bonus moet betalen. Bij Van Wijnen Arnhem BV staakten tien werknemers enkele weken; bij Van Wijnen Eijbergen BV staakten negen werknemers één week.
FNV Bouw zal het bedrijf vragen de 300 euro bij de eerstvolgende loonbetaling uit te keren. De bond wil daarvan de bewijzen overgelegd krijgen. Mocht het bedrijf hier niet toe overgaan, dan stuurt de bond alsnog een deurwaarder; vanaf dat moment gaat de dwangsom van 100 euro per dag gelden die de kantonrechter Van Wijnen oplegt als betaling achterwege blijft.