Verbond van Verzekeraars

Kamer twijfelt aan publiek-private uitvoering WAO

Een hybride uitvoering (deels publiek, deels privaat) van de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) is volgens de PvdA de slechtst denkbare optie om een activerend WAO-stelsel te creëren. Dat liet Jet Bussemaker van de PvdA vorige week weten tijdens het Algemeen Overleg tussen de Tweede Kamer en minister De Geus. Ook de meeste andere partijen hebben twijfels bij de kabinetskeuze.

In het nieuwe WAO-stelsel vallen gedeeltelijk arbeidsongeschikten onder de WGA. Zij krijgen straks 70% van het loonverschil (voor en na ziekte) vergoed. Voor de uitvoering van de WGA koos het kabinet vier weken geleden voor een systeem waarin de werkgever de keuze heeft om zelf het arbeidsongeschiktheidsrisico te dragen, het risico te verzekeren bij een private verzekeraar óf verzekerd te blijven bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV).

Niet enthousiast
Tijdens het algemeen overleg van vorige week werd niet enthousiast gereageerd op de kabinetsplannen. De PvdA vindt dat het SER-advies waarin wordt gekozen voor een private uitvoering integraal moet worden overgenomen. D66 en de LPF zijn voorstander van private uitvoering en vinden een hybride stelsel geen werkbare optie. De VVD vroeg zich af hoe het kabinet bij een hybride uitvoering het gelijke speelveld tussen verzekeraars en het UWV wil garanderen. Ook de LPF maakt zich zorgen op dat punt. Het CDA is van mening dat de berekeningen van het Centraal Planbureau aantonen dat er geen evidente grond is om te kiezen voor volledig private uitvoering. Desondanks heeft de partij er vertrouwen in dat verzekeraars zullen aantonen dat zij beter zijn in reïntegreren dan het UWV.

Verbondsstandpunt
Het Verbond heeft minister De Geus en de Tweede Kamer voorafgaand aan het Algemeen Overleg in een brief laten weten het te betreuren dat er geen duidelijke keuze wordt gemaakt voor een privaat systeem. Als de politiek werkelijk ernst wil maken met preventie en reïntegratie, verdient het de voorkeur om te kiezen voor een privaat stelsel waarin marktpartijen door forse concurrentie en aanzienlijke financiële belangen sterk worden geprikkeld om de instroom in de WAO te beperken en de uitstroom zoveel mogelijk te bevorderen, aldus het Verbond. Als de politiek toch kiest voor een hybride systeem, dan kan dat volgens het Verbond uitsluitend onder twee noodzakelijke voorwaarden: enerzijds moet er een volstrekt gelijk speelveld ontstaan tussen verzekeraars en het UWV en anderzijds moet er een strikte scheiding worden gecreëerd tussen de functies die het kabinet in petto heeft voor de publieke uitvoerder. Het UWV moet volgens het kabinetsvoorstel de mate van arbeidsongeschiktheid bepalen, beoordelen of marktpartijen hun werk goed doen én tegelijkertijd ook zelf de WGA uitvoeren. Het zal zeer weinig toelichting behoeven dat deze drie functies nooit in één hand mogen liggen.

Verzekerd!, april 2004