Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: Toespraak staatssecretaris Rutte

Nr. 2004/79
8 april 2004

Procesindustrie schoolt 30.000 werknemers extra met ESF-geld.

'ESF levert een substantiële bijdrage aan de opleidingscapaciteit in de procesindustrie. Tussen 2001 en nu zijn zo'n 30.000 mensen geschoold of volgen nog extra scholing met behulp van ESF-geld'. Dit zei staatssecretaris Rutte tijdens een voorlichtingsdag over ESF nieuwe stijl in Hilversum op 8 april 2004. De dag is georganiseerd door Opleidingsfonds Procesindustrie OVP. OVP is onderdeel van de VAPRO-OVP groep. Het is actief op het gebied van scholing, personeel en subsidies in de procesindustrie, laboratoria en fotonica. 'De procesindustrie is buitengewoon kien op extra middelen voor scholing van werkenden. En terecht', zo zei de staatssecretaris. 'Scholing is van levensbelang voor het bedrijfsleven. De opleidingsbudgetten staan onder druk, en iedereen weet dat investeren in personeel een kwestie van bedrijfsbehoud is'. De procesindustrie maakt zich op voor een tweede aanvraagronde. 'De sectoren die ESF-geld links laten liggen, moeten zich maar eens achter de oren krabben', aldus de staatssecretaris, 'we hebben miljoenen en miljoenen euro's per jaar op de plank liggen.'

Toespraak door staatssecretaris M. Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij het seminar over ESF-3 van de OVP, het opleidingsfonds voor de procesindustrie op 8 april 2004 in Hilversum.

Het is een goed idee van de OVP om deze voorlichtingsdag te organiseren.
Want ESF houdt de gemoederen bezig. Van tevreden gebruikers en van gebruikers die minder tevreden zijn. ESF betekent in eerste instantie veel werk, met als resultaat veel geld en vooral veel opleidingscapaciteit. Dat is voor velen van u reden genoeg om uw agenda vrij te maken voor vandaag.

Deze dag informeert u over alles wat er maar te weten valt over ESF. U hoort ervaringen van anderen. U krijgt praktische tips. U wordt haarfijn verteld hoe valkuilen te vermijden en zo weinig mogelijk tijd kwijt te zijn aan bureaucratische maatregelen.

Als u vanavond naar huis gaat, staat één ding vast: u bent een dief van uw eigen portemonnee als u geen gebruik maakt van ESF om uw medewerkers te scholen.
Het OVP en het Agentschap SZW staan voor u klaar.

Ik ben met veel plezier naar u toegekomen. Want de procesindustrie is voor mij geen onbekend terrein. Ik ken de VAPRO beroepsopleidingen nog uit mijn tijd bij Unilever. De A-, B- en C-opleidingen en niet te vergeten 'de voorschakel'.
Deze opleidingen hebben veel werknemers extra bagage opgeleverd om mee te kunnen in de snelle veranderingen in de voedings- en genotmiddelenindustrie.

'Oude liefde roest niet', zegt het spreekwoord. En toch is dat niet de belangrijkste reden om hier naar toe te komen. De procesindustrie is een actieve ESF-gebruiker.
Dat gaf de doorslag bij uw uitnodiging.

De procesindustrie is buitengewoon kien op extra middelen voor scholing van werkenden. En terecht. Als ik u vertel dat dit Opleidingsfonds vanaf 2001 voor ruim 60 miljoen euro subsidies heeft aangevraagd dan spreken we over een hoeveelheid geld die er niet om liegt.

Vragen betekent niet automatisch krijgen. Niet iedere aanvraag wordt gehonoreerd.
Het Agentschap toetst zorgvuldig. En hoe beter de aanvraag is geformuleerd en beargumenteerd, hoe sneller ze kunnen werken.

Goed aanvragen is een inspanning die loont. Dat ziet ook de OVP. Het Agentschap heeft de afgelopen jaren dan ook akkoord kunnen geven op aanvragen voor ruim 35 miljoen euro en zo'n 15 miljoen euro aan aanvragen is in behandeling.

Dat zijn bedragen die een substantiële bijdrage leveren aan de opleidingscapaciteit.
Voor de procesindustrie laat zich dat als volgt vertalen: tussen 2001 en nu zijn zo'n 30.000 mensen geschoold of volgen nog extra scholing met behulp van ESF-geld.

De sectoren die ESF-geld links laten liggen, moeten zich toch eens achter de oren krabben, lijkt me. Want scholing is van levensbelang voor het bedrijfsleven.
Kennis en ervaring verouderen razend snel. Juist ESF-geld is inzetbaar om sector- of bedrijfstakbreed te investeren in het kennisniveau van mensen.

Dat is van belang voor de werknemers zelf. Want niets is zo'n geweldige uitdaging als kennis vermeerderen en goed blijven in je vak.

En het is van belang voor werkgevers. Goed opgeleid personeel verstevigt de concurrentiekracht, wakkert het innovatieve vermogen aan en behoedt het bedrijf voor verstarring.

Toen ik deze toespraak aan het voorbereiden was, verbaasde het me niet dat de procesindustrie een actieve ESF-gebruiker is. De eisen aan het vak zijn enorm veranderd. Stonden mensen vroeger dicht op de machines, zelf aan de kranen te draaien. Nu gaat het vaak om instrumentenpanelen die op afstand ingewikkelde machines bedienen.

Uw vakkrachten staan midden in een ingewikkeld en complex productieproces, dat zich bovendien voortdurend vernieuwt. Veiligheid is nog een extra factor in deze bedrijfstak.

Ik heb uw bedrijfstak, ook door mijn vroegere werkkring, wel zo'n beetje op mijn netvlies. Maar één van uw mensen in uw vakblad Processional verwoordde het nog strakker: ik citeer Gert van Beek van Coldenhove Papier. Hij zei in het blad onder het kopje 'Meegaan in veranderingen': 'Vroeger leerde je wat er gebeurde, je deed dat zelf ook. Nu is het vaak moeilijk voor mensen om inzicht te ontwikkelen in wat er gebeurt. Toch is dat inzicht broodnodig. We hebben geen apen nodig die op knoppen drukken, maar mensen die snappen wat er moet gebeuren als er iets misgaat!'.

Of Coldenhove Papier schoolt met ESF-geld? Ik zou het niet weten. Maar het is een trefzekere typering van de veranderingen van het vakmanschap in de procesindustrie en hoe buitengewoon nuttig de inzet van ESF-geld kan zijn.

De procesindustrie heeft dit al begrepen. Zo goed zelfs dat u zich opmaakt voor een tweede aanvraagronde. Ik juich dat van harte toe. Er ligt veel Brussels geld op de plank in Den Haag. Miljoenen en miljoenen euro's per jaar.

In een tijd dat de winsten van bedrijven onder druk staan, wordt ook gekeken naar de opleidingsbudgetten. Besparingen liggen op de loer. Terwijl iedereen weet dat investeren in personeel een kwestie van bedrijfsbehoud is.

Het is dus moeilijk voor te stellen dat we een deel van het ESF-geld zouden moeten terugstorten. Dan zijn we echt een dief van de eigen portemonnee. Dat is helemaal tegendraads aan de eigenschap die wij Nederlanders schijnen te hebben: zuinigheid.

We hebben ook een broertje dood aan de bureaucratie en de papierwinkel die - zo lijkt het - onvermijdelijk kleeft aan het aanvragen van ESF-subsidie.

Ik ken de klachten. En dat niet alleen: we doen er ook het nodige aan. Het Agentschap staat daadwerkelijk paraat om u te helpen. We hebben het grootste deel van de Nederlandse bureaucratie weggesneden. En we bestrijden de Europese bureaucratie.

Ik vind een precieze verantwoording van subsidiegelden overigens geen overtollige bureaucratie. Niet voor ons en niet voor u.

Ik las in Processional dat de strikte regels die ESF stelt ook voor de subsidieaanvrager zo zijn voordelen kan hebben. Het dwingt het bedrijf tot het beter structureren van de financiële kant van het opleiden en dus tot budgetteren en rapporteren. Het verschaft meer inzicht in de kosten van het opleiden. Het zijn de woorden van iemand die het weten kan: Kees Orij van de ENCI. Hij weet hoe het werkt en zei erbij: 'We kunnen meer en sneller opleiden met ESF-steun'.

Ook voor het ministerie is verantwoording over een goede besteding nodig en noodzakelijk. Ik zou niet graag willen dat we het verwijt krijgen dat wij met het grootste gemak een zak geld op de toonbank zetten en dat vervolgens iedere klant welkom is. Publiek geld vraagt om een goede besteding en zorgvuldige verantwoording.

Ik hoop goede en inhoudelijk sterke subsidie-aanvragen te ontvangen van de procesindustrie. Zodat het Agentschap ze met recht en reden en veel plezier
kan honoreren.

Want waar het uiteindelijk allemaal om te doen is, is onbetwist. Het gaat om een stevige impuls aan het scholingsniveau. Om een fikse investering in de kenniseconomie. Daarmee kunnen we het Nederlandse bedrijfsleven versterken, onze concurrentiekracht verhogen en de werkgelegenheid weer laten opbloeien.

Zoals afgesproken sta ik open voor uw vragen. U moet niet verbaasd zijn als ik de medewerkers van het Agentschap erbij roep. Zij weten werkelijk alles.

08 apr 04 11:24