Gemeente Someren

Plan Lantinga en Overwater met de Bosgroep:
Bestemming Keelvenboerderij duidelijk

Afgelopen donderdag heeft de gemeenteraad zich uitgesproken over de plannen voor de Keelvenboerderij (Provincialeweg 37). De voorkeur is gegeven aan het plan van de families Lantinga en Overwater in combinatie met de Bosgroep.

De boerderij zal straks een bistro/pannenkoekenhuis worden met terras, een bezoekerscentrum voor natuur- en milieueducatie, een dierenweide en een speeltuintje. Voor mensen met beperkingen biedt de boerderij een dagbesteding. In het omliggende landbouwgebied komt een pitch & putt baan. Dit spel is een combinatie tussen midgetgolf en golf.

De gemeenteraad is van mening dat het plan van Lantinga en Overwater met de Bosgroep het meest voldoet aan de uitgangspunten. Zo moest de invulling de toeristisch-recreatieve functie van het Keelvengebied versterken, de horeca dient primair als ondersteuning van het toeristisch-recreatieve product en invullingen waarbij sociaal-maatschappelijke en educatieve aspecten een wezenlijk onderdeel vormen, kregen de voorkeur.

Terug

Terug naar boven Terug naar boven
Onlangs zijn in De Peel informatieavonden gehouden over het concept reconstructieplan. De reconstructie is bedoeld om een kwaliteitsimpuls te geven aan het Brabantse platteland. Doelstellingen zijn onder andere meer ruimte voor natuur en water, een schoner milieu, een gezonde landbouw en een aantrekkelijk landschap. Om u een indruk te geven van de projecten die plaatsvinden in het kader van de reconstructie wordt een aantal projecten wekelijks nader toegelicht:

Opzet van tilapiaketen biedt kansen voor ondernemers in De Peel: Viskweek in De Peel houdt plattelandseconomie draaiende

Terwijl veel intensieve veehouders in De Peel hun bedrijf hebben gestaakt, maakt het kweken van vis opgang. Een concreet initiatief is de kweek van tilapia, een vissoort, dat prima gedijt in een modern kweeksysteem. Jan van Rijsingen, agrarisch ondernemer en directeur van ZON Aquafarming, heeft een ketenproject opgezet dat kansen biedt aan zon 15 ondernemers in de regio. Dit is één van de voorbeelden in De Peel van mensen die zelf nieuwe mogelijkheden zoeken om de plattelandseconomie draaiende te houden.

Voor wie m nog nooit gegeten heeft: de smaak van tilapia is neutraal en een beetje zoetig, de filets zijn graadloos en wit. Deze vis komt van oorsprong uit verre Afrikaanse en Aziatische oorden, maar is sinds kort ook afkomstig van bedrijven uit onze eigen Peel. Dankzij Jan van Rijsingen is er namelijk een keten onder de naam Stichting Aquacultuur Zuidoost-Nederland opgezet.

Het bijzondere hieraan is volgens de initiatiefnemer dat de prijsrisicos over alle partijen worden uitgesmeerd. Als de prijs tegenvalt, krijgt dus niet alleen de boer dat op zijn bord. De keten werkt vraaggestuurd; er kunnen pas nieuwe ondernemers beginnen zodra er voldoende afzet gevonden is. Het is geen voergeldcontract, benadrukt Van Rijsingen. De boer blijft ondernemer. Wij creëren gunstige omstandigheden, maar hij moet het uiteindelijk zelf doen.

De Peel is volgens de ondernemer een prima gebied om het tilapiaproject uit te voeren. Om kosten te besparen willen we de afstanden klein houden. Hier zijn goede ondernemers en visteelt is een duurzame productie die past binnen de reconstructie.

Interessante marktpartij
De productie bedraagt nu nog 300 ton per jaar, maar in 2005 moet die zijn opgeschaald naar zon 4.000 ton per jaar. Het kwekersbestand van drie bedrijven wordt daartoe uitgebreid met vijf nieuwe ondernemers. Een productie van 4.000 ton is nodig om een interessante marktpartij te zijn die tegen lage kosten kan produceren. Het streven is om de productie na 2005 op te schroeven naar 10.000 ton.

Voor de productiebedrijven zijn agrarische ondernemers, zoals varkens- en pluimveehouders, het juiste type. Ze zijn volgens Van Rijsingen alert op het klimaat en de gezondheid van dieren en zijn bereid zeven dagen per week met hun dieren bezig te zijn. Voormalige stallen zijn echter niet bruikbaar. Voor viskweek moet de stal hoger zijn en helemaal geïsoleerd. Nieuwbouw is vaak goedkoper dan renovatie. De keten werkt nauw samen met de Rabobank die met nieuwe ondernemers de mogelijkheden doorrekent en de financiering ondersteunt.

Automatische verwerking
Om het product tegen concurrerende prijzen af te kunnen zetten, is automatische verwerking van de vis noodzakelijk. Momenteel worden proeven gedaan met een fileermachine. Het is de bedoeling dat in 2005 een machine operationeel is die de volledige productie kan verwerken.

Naast een lage kostprijs is de Nederlandse tilapiaketen volgens Van Rijsingen onderscheidend op het gebied van versheid, kwaliteit, voedselveiligheid en duurzaam produceren. Hopelijk vertaalt dat zich zelfs tot een meerprijs omdat we ons richten op het hogere marktsegment. Maar we moeten reëel zijn en gaan er voorlopig van uit dat we dezelfde prijs krijgen als elders geproduceerde vis. De ontwikkeling van de verwerkingsinstallatie wordt mede gefinancierd uit een bijdrage van de provincie Noord-Brabant en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE).

Reconstructie
De opzet van de tilapiaketen past binnen het streven van reconstructiecommissie De Peel om het platteland leefbaar te houden. In opdracht van de reconstructiecommissie heeft Streekplatform De Peel met alle betrokken partijen een zogenoemde sociaal-economische paragraaf opgesteld. Daarin staat welke maatregelen nodig zijn om De Peel leefbaar te houden. Deze paragaaf is een onderdeel van het reconstructieplan, waarin de ontwikkelingen in De Peel voor de komende 15 jaar staan beschreven.

Terug naar boven