European Commission

IP/04/460

Brussel, 6 april 2004

Commissaris Busquin in China om een nauwere wetenschappelijke en technologische samenwerking te promoten

Het Commissielid voor het onderzoek van de Europese Unie, Philippe Busquin, zal van 6 t/m 11 april een bezoek aan de Volksrepubliek China brengen om de betrekkingen tussen de EU en China op bredere leest te schoeien en de samenwerking op het vlak van wetenschap en technologie te intensiveren. Ruimtepolitiek en kernfusieonderzoek, en in het bijzonder ITER (Internationale Thermonucleaire Experimentele Reactor), zullen bovenaan de agenda van de ontmoeting met de Chinese autoriteiten staan. Het Commissielid zal bij zijn bezoek worden vergezeld door een delegatie van vooraanstaande vertegenwoordigers van de Europese zakenwereld en de ruimtesector. Gedurende de reis naar China, zullen de heer Busquin en de Chinese minister voor wetenschap en technologie, Xu Guanhua, een gezamenlijke verklaring ondertekenen, waarin zij blijk geven van hun verbondenheid om wederzijds de samenwerking op het gebied van wetenschap en technologie te bevorderen. Zij zullen de oprichting aankondigen van een stuurgroep op hoog niveau voor de samenwerking tussen de EU en China op ruimtegebied. Commissaris Busquin zal ook een toespraak houden op de Tsinghua-universiteit en technische bezoeken afleggen aan gezamenlijke onderzoekprojecten en faciliteiten te Wuhan, Hebei, Nanjing en Sjanghai. De heer Busquin zal zijn Aziatische reis voortzetten met een bezoek aan Zuid-Korea op 12 en 13 april.

"De EU en China kunnen beide veel profijt hebben van een betere samenwerking op het gebied van wetenschap en technologie," aldus Commissielid Busquin. "En er is al zo veel bereikt, vooral op het vlak van biotechnologie, voedselveiligheid, SARS, energie en kernfusie, ruimtetechnologie en nieuwe materialen. Maar er is nog meer te doen. Om het concurrentievermogen van Europa op het wereldtoneel te vergroten moeten wij op de bereikte resultaten blijven voortbouwen en op nieuwe terreinen intensiever gaan samenwerken."

Wetenschappelijke en technologische samenwerking als stimulans voor de economische groei van de EU en China

Door de samenwerking tussen de wetenschaps- en technologiesectoren van de EU en China te verbeteren, wil de EU een gemeenschappelijke manier ontwikkelen voor het analyseren en oplossen van wereldomspannende problemen op het gebied van voedselveiligheid, het beheer van natuurlijke hulpbronnen, de digitale en kenniskloof, met armoede samenhangende besmettelijke ziekten en de milieuveiligheid. De toekomstige samenwerking zal tevens worden toegespitst op prioriteiten als biotechnologie, het milieu, informatietechnologie, nanotechnologie en fusie-energie.

Over een samenwerkingsovereenkomst tussen Euratom en China wordt onderhandeld. De op deze gebieden gemaakte vooruitgang kan ten goede komen aan het concurrentievermogen en de economische groei van zowel Europa als China.

Voortbouwen op de reeds bestaande samenwerking tussen de EU en China

De samenwerking tussen Europese en Chinese onderzoekorganisaties, bedrijfstakken, universiteiten en onderzoekers is toegenomen sinds de ondertekening van een bilaterale overeenkomst op het gebied van wetenschap en technologie in de tweede helft van 1999. Deze banden werden verder aangehaald met de oprichting te Beijing van een Bureau EU-China ter bevordering van samenwerking op onderzoekgebied in juni 2001.

Dank zij het Bureau hebben Chinese wetenschapsbeoefenaren gemakkelijker toegang gekregen tot het Europees Kaderprogramma voor onderzoek. In 2003 heeft de EU een speciaal programma ter waarde van 9 miljoen gelanceerd om China en andere Aziatische landen te helpen bij hun onderzoek naar middelen ter bestrijding van Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS). Het is de bedoeling dat de overeenkomst op het gebied van wetenschap en technologie tussen de EU en China later dit jaar wordt verlengd.

Samenwerking tussen de EU en China op het gebied van de ruimte en satellietnavigatie

Tijdens de gemeenschappelijke EU-China-workshop op hoog niveau inzake ruimtesamenwerking van 7 april zullen het Commissielid en de hem begeleidende delegatie een dialoog initiëren tussen de EU en China over het ruimtebeleid en plannen bespreken voor de totstandbrenging van een partnerschap op lange termijn tussen de EU en China op het vlak van ruimteactiviteiten. Bij de discussies zal vooral worden ingegaan op ruimtewetenschap en -technologie, wereldwijde satellietnavigatiesystemen, commerciële toepassingen van ruimtetechnologieën, de opleiding en mobiliteit van wetenschappers, Wereldwijde monitoring voor milieu en veiligheid (GMES), de exploratie van het zonnestelsel en de ruimte.

Zowel Europa als China zijn actief bij satellietnavigatiediensten betrokken, en zouden beide veel profijt kunnen hebben van samenwerking op dit terrein. In Europa worden met het GALILEO-programma wereldwijd satellietnavigatiediensten van hoge precisie verstrekt. In 2003 is tussen de EU en China een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Aan deze overeenkomst wordt thans uitvoering gegeven, met o.a. de oprichting vorig jaar van het Galileo-opleidings- en samenwerkingscentrum te Beijing. Met dit centrum wordt beoogd Galileo meer bekendheid te geven en de opleidings- en industriële partnerschappen tussen Europa en China te verbeteren.

ITER

Tijdens zijn bezoek aan China zal Commissaris Busquin ook ingaan op de stand van de onderhandelingen over het ITER-project voor onderzoek naar kernfusie-energie. ITER betekent voor fusiewetenschap en
-technologie een grote stap voorwaarts op de weg naar de productie van fusie-energie. De Europese Unie, Japan, Rusland, China, Zuid-Korea en de Verenigde Staten zijn partners bij de onderhandelingen over het gezamenlijk bouwen en runnen van ITER. De bouw van ITER zal naar schatting zo'n 4.5 miljard gaan kosten.

Er is nog geen keuze gemaakt tussen de Europese kandidaat-locatie Cadarache, in Frankrijk, en de andere kandidaat-locatie Rokkasho-Mura, in Noord-Japan. Tijdens de op 20 december 2003 te Washington gehouden ministersvergadering, noch tijdens verdere technische en bilaterale vergaderingen kon hierover consensus worden bereikt. De ITER-partners gaan daarom verder met hun vergelijking van de karakteristieken van beide locaties, maar overwegen tevens een "bredere aanpak" onder toevoeging van andere, aanvullende elementen van het kernfusieonderzoek. De Commissie draagt actief aan deze discussies bij om in Europa voor ITER consensus te kunnen bereiken.

Voor verdere informatie zie:

Internationale wetenschappelijke samenwerking
http://www.cordis.lu/fp6/inco.htm
http://europa.eu.int/comm/research/iscp/index_en.cfm?page=Welcome&type =other

Ruimtebeleid http://europa.eu.int/comm/space

Fusie-energieonderzoek en ITER
http://europa.eu.int/comm/research/energy/fu/fu_en.html http://www.iter.org/

Bijlage

Members of the accompanying delegation on Space Research:

AZÁRRAGA Alvaro - CEO, SENER

BARRETT David - Co-ordinator of Galileo Project, Thales Beijing Representative Office

BARROUX Pierre - Chief Representative, EADS

BAUSCH Romain - CEO, SES Global

BELLONI Antonio - Managing Director and Chief Representative, Beijing Office, Finmeccanica

BEN AMOR Sami - Vice President, China Alcatel Space

Alcatel China Investment Co., Ltd

BERGQUIST Karl - ESA

BOUVIER Antoine - CEO, EADS, ASTRIUM

CULHANE John Leonard - ESSC-ESF, University College London

DRESCHER Jürgen - DLR

ENSSLIN Klaus - CEO, KAYSER-THREDE, Germany

FRANSAER Dirk - CEO, VITO, Belgium

GROGNARD Peter - CEO, SEPTENTRIO

JANICHEWSKI Stéphane - Director of Strategy, CNES, France

LAVERTY John - CEO, PINPOINT FARADAY, UK

METTHEY Jack - European Commission, Director Space and Transport Research

SOURISSE Pascale - President of Eurospace, ALCATEL

SOUTHWOOD David - Director of Science, ESA

SWEETING Martin - CEO, SSTL, UK

TUCCI Maurizio - Chief Executive Officer, Alenia Spazio Finmeccanica Group

WITTIG Sigmar - Chairman of Executive Board, DLR