Gemeente Nieuwegein

Zorgvuldige uitvoering coffeeshopbeleid

In de vergadering van 16 december 2003 heeft de gemeenteraad besloten dat er met ingang van 1 januari 2004 in Nieuwegein één coffeeshop mag worden gevestigd. Voor deze coffeeshop zal dan een gedoogverklaring worden afgegeven.
Inmiddels is er een aantal verzoeken binnengekomen om voor een dergelijke gedoogverklaring in aanmerking te komen. Deze aanvragen worden op volgorde van binnenkomst beoordeeld. De aanvrager van de als eerste binnengekomen aanvraag, voor vestiging aan de Waardijnburg 10a, heeft het dossier niet binnen de gestelde termijn compleet kunnen maken. Deze aanvraag is daarop niet verder in behandeling genomen. De gemeente gaat nu de als tweede binnengekomen aanvraag beoordelen.

Bij het beoordelen van een aanvraag gaat de gemeente als volgt te werk:
1. Bekeken wordt of de aanvraag volledig is en aan alle vestigingscriteria voldoet.

2. Als de aanvraag niet volledig is, krijgt de aanvrager 14 dagen de gelegenheid om de ontbrekende gegevens aan te leveren.
3. Is na 14 dagen het dossier nog niet compleet, dan de aanvraag niet in behandeling genomen. Hiertegen is geen bezwaar en beroep mogelijk.
4. Is het dossier wel compleet dan wordt de aanvraag in behandeling genomen.


5. Van de exploitant, eigenaar en beheerder wordt een verklaring omtrent het gedrag verlangd. Zij mogen tevens de laatste drie jaar geen horeca-inrichting hebben geëxploiteerd, die op grond van verstoring van de openbare orde gesloten is geweest. Tevens is een getekende huur- of koopovereenkomst voor een geschikt pand vereist.

6. De aanvrager moet een plan van aanpak overleggen voor de manier waarop hij/zij overlast en sociale onveiligheid zal voorkomen.
7. Er volgt een mededeling in de Molenkruier waarin de burgemeester aangeeft dat hij van plan is een gedoogverklaring af te geven. Belanghebbenden (bewoners en bedrijven in de directe omgeving van de te vestigen coffeeshop) worden apart geïnformeerd over dit voornemen.

8. Belanghebbenden worden gedurende 14 dagen in de gelegenheid gesteld hun zienswijzen in te dienen.

9. Er vindt een zorgvuldige belangenafweging plaats.
10. Vervolgens wordt een gedoogverklaring met strenge voorwaarden opgesteld.


11. De burgemeester geeft een gedoogverklaring af.
12. Deze gedoogverklaring wordt gepubliceerd in de Molenkruier. Belanghebbenden en indieners van zienswijzen worden apart aangeschreven.
13. Belanghebbenden kunnen binnen een termijn van 6 weken bij de burgemeester bezwaar maken tegen de verleende gedoogverklaring.
14. Bij de behandeling van een bezwaarschrift vindt opnieuw een volledige afweging van belangen plaats die resulteert in een al dan niet gegrondverklaring van het bezwaar.

15. De beslissing op bezwaar wordt gepubliceerd.
16. Belanghebbenden kunnen dan binnen een termijn van 6 weken beroep instellen bij de rechtbank te Utrecht.

17. Indien onverwijlde spoed dit vereist kunnen degenen, die tijdig bezwaar hebben gemaakt, de voorzieningenrechter van de rechtbank Utrecht verzoeken een voorlopige voorziening te treffen.

Invoerdatum 7-4-2004