Gemeente Haarlem
7 april 2004
sector Stedelijke Ontwikkeling
92/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders
Persbericht
Haarlem presenteert visie op Waarderpolder
De gemeente Haarlem heeft haar visie op de Waarderpolder samengebracht in een beleidsbrief. Daarin worden de gemeentelijke inzichten op het terrein van economie en markt, vestigingsklimaat en ruimtelijke ordening bij elkaar gezet. De gemeente stelt onder meer dat het gebied in de nabije toekomst van een klassiek industrieterrein zal veranderen in een dynamisch bedrijvenpark. Een gebied met een mix van grote en kleine bedrijven, creatieve en productiebedrijven, kennisintensieve en arbeidsintensieve bedrijven en zelfs bedrijven en woningen.
Het leef- en werkklimaat in de Waarderpolder moet van een zelfde kwaliteit zijn als in de rest van de stad. Het doel dat de gemeente daarbij voor ogen heeft is dat de Waarderpolder ruimte gaat bieden aan alle mogelijke vormen van bedrijvigheid en door een verbeterde inrichting meer samenhang met de rest van de stad gaat vertonen.
Economie en markt
In de regio Zuid-Kennemerland is de Waarderpolder het enige bedrijvenpark van een redelijke omvang. Het gebied vervult hierdoor niet alleen een kernfunctie voor de stad Haarlem, maar ook voor de regio. In de noordvleugel van de Randstad is het dan ook een belangrijke schakel in de economische keten. In 1997 heeft de gemeente samen met het bedrijfsleven een grootschalige herstructurering van het gebied ingezet om een aantal verpauperde locaties op te knappen en te intensiveren. Ook is de kwaliteit van het gebied aangepakt door een nieuwe impuls te geven aan beheer en onderhoud, bereikbaarheid, duurzaamheid, beeldkwaliteit, veiligheid en voorzieningen.
Door het vertrek van traditionele productiebedrijven zijn steeds meer laaggeschoolde Haarlemmers werkloos. Daarom blijft het belangrijk bedrijven aan te trekken die werkgelegenheid bieden aan laag- tot ongeschoolden. IKEA is hiervan een goed voorbeeld; het merendeel van de banen bij deze vestiging is geschikt voor laaggeschoolden. Voor het gemeentebestuur weegt dit aspect zwaar. De vestiging van IKEA betekent niet dat op meerdere plaatsen in de Waarderpolder grootschalige detailhandel zal worden toegestaan. IKEA is een uitzondering.
Vestigingsklimaat
Een belangrijke voorwaarde voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat in de Waarderpolder is de bereikbaarheid. Om dit te verbeteren heeft de gemeente in het verleden tot een aantal belangrijke wijzigingen besloten. Ten eerste is de Oudeweg aangewezen als nieuwe entreeroute van Haarlem, in plaats van de Amsterdamse Vaart. Verder wordt de aantakking van de Oudeweg op de Amsterdamse Vaart in de toekomst ontwikkeld als fly-over, wat zal zorgen voor een aanmerkelijk soepeler verkeersafwikkeling, ook bij een toename van het aantal voertuigen. Daarnaast zal de ontsluiting van het gebied sterk verbeteren dankzij de aanleg van de nieuwe oeververbinding in het noorden van de Waarderpolder. Dit betekent een belangrijke impuls voor de verdere ontwikkeling van het bedrijvenpark. Deze verbeteringen in de infrastructuur zijn voldoende om de autoverkeersstromen - met inbegrip van het autoverkeer naar IKEA - de komende jaren te kunnen verwerken.
Ruimtelijke ordening
Alle ontwikkelingen, plannen en wensen monden uit in een toekomstvisie op de ruimtelijke inrichting van de Waarderpolder. Door een goede afstemming wordt gestreefd naar een weldoordachte stedenbouwkundige samenhang, niet alleen in het hele gebied, maar ook met de rest van de stad. De speerpunten voor de toekomstvisie zijn uitgewerkt in het Ontwikkelingsprogramma Haarlem (OPH). Daaruit is naar voren gekomen dat Haarlem de beschikbare ruimte intensiever kan benutten door meervoudig grondgebruik en menging van functies.
Functiemenging
Met het opstellen van het Structuurplan Haarlem 2020 is de discussie over intensivering en functiemenging over de gehele stad opgang gekomen. Ook voor de Waarderpolder zal bijvoorbeeld intensivering van bedrijvengrond nuttig kunnen zijn. Daarnaast kunnen sommige elementen van functiemenging, zoals die van kantoren en bedrijven op sommige plaatsen van de Waarderpolder van belang zijn. Dat geldt bijvoorbeeld in het zuidelijk deel van de Waarderpolder, gelegen in de Spoorzone. Voorop staat dat de Waarderpolder zich als bedrijvenpark moet kunnen blijven ontwikkelen, zonder dat de bedrijven schade ondervinden. Om die reden is woningbouw in de Waarderpolder dan ook niet gewenst. Met dit gegeven als algemeen uitgangspunt kan nog wel een deelonderzoek plaatsvinden naar functiemenging in het gebied rond de Minckelersweg. Het is namelijk van belang in een uitwerkingsplan gedetailleerd te weten wat voor dat gebied de beste toekomstige ontwikkeling is en hoe de scharnierfunctie naar de ernaast gelegen Thorbeckebuurt op een stedenbouwkundig verantwoorde manier kan plaatsvinden. De Industriekring Haarlem en de Kamer van Koophandel werken aan dit deelonderzoek mee. Een tweede plek waar nog nader onderzoek moet plaatsvinden is het gebied bij de Veerplas. Ook hiervoor geldt als randvoorwaarde dat bestaande bedrijven geen nadeel mogen ondervinden van mogelijke toekomstige plannen.
Hans Veld, communicatieadviseur
023-5113580
hveld@haarlem.nl
---- --