ABU

Verplichte periodieke toetsing moet illegaliteit indammen (5-4-2004)

De ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) verwacht van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een strengere controle op malafide ondernemingen in de uitzendbranche. Aanleiding is het onderzoek Over de grens van Research voor Beleid waaruit blijkt dat er ruim circa 6.000 ondernemingen in Nederland op illegale wijze personeel beschikbaar stellen. De ABU roept de minister op om samen aan een APK-verwante regeling te werken waarbij uitzendondernemingen periodiek worden gecontroleerd.

Malafide arbeidsbemiddelaars verpesten op grote schaal de Nederlandse arbeidsmarkt. Van de 13.000 bemiddelaars die op de arbeidsmarkt actief zijn, is 40 procent malafide. Zij bemiddelen ongeveer 100.000 mensen per jaar. Dit betekent dat ten opzichte van de 650.000 legale uitzendkrachten circa vijftien procent op illegale wijze bemiddeld wordt. Deze uitzendkrachten beschikken niet over de juiste papieren en vergunningen en voor hen worden geen sociale premies afgedragen.

Om illegale tewerkstelling een halt toe te roepen, vraagt de ABU concrete actie van de minister. De brancheorganisatie denkt daarbij aan een APK-verwante regeling zoals die geldt voor de keuring van auto's. Een dergelijke regeling gaat ervan uit dat de overheid bemiddelaars een periodieke toetsing oplegt. Samen met het bedrijfsleven, waaronder de ABU, moet bepaald worden op welke aspecten gecontroleerd moet worden, waarna particuliere organisaties de controles uitvoeren.

Bedrijven die door de keuring komen, mogen exclusief gebruik maken van een keurmerk. Bedrijven die niet door keuring komen moeten door de overheid met meer regelmaat op dezelfde aspecten gecontroleerd worden dan de `APK-gekeurde' ondernemingen. De overheid zou vervolgens een bijdrage moeten leveren aan een communicatiecampagne om het verschil tussen goedgekeurde en niet-goedgekeurde bedrijven te beklemtonen.

De ABU doet dit voorstel om verschillende redenen. Allereerst wordt de goede naam van de uitzendbranche te grabbel gegooid. Daar waar uitzendondernemingen zijn aangesloten bij de ABU en zich houden aan de wet- en regelgeving, bepalen malafide ondernemingen voor een deel het imago van de branche. Ten tweede leidt de illegale tewerkstelling tot een miljoenenverlies. De malafide ondernemingen zetten één miljard euro om. De overheid loopt daardoor 250 miljoen euro mis aan belastingen en sociale premies. Als derde gaat illegaliteit gepaard met criminaliteit. Bedreigingen en maffiapraktijken willen de bonafide bedrijven buiten de deur houden.

---

Voor de redactie,