Provincie Overijssel

Provincie wijst rustgebieden voor ganzen en smienten aan

Ganzen en smienten zijn voortaan veilig in twaalf gebieden in Noordwest-Overijssel en de IJsseldelta, als het aan het Overijsselse college ligt. De provincie heeft foerageergebieden aangewezen, waarbinnen ze met rust gelaten moeten worden. Verjaging en afschot is verboden. Eventuele agrarische schade door de vogels wordt vergoed.

De gele gebieden zijn aangwezen als foerageergebied (kijk voor een gedetailleerde kaart onderaan artikel) Er zijn nieuwe landelijke regels over schadebestrijding bij overwinterende vogels op boerenland. Eén van de gevolgen hiervan is dat de provincies gebieden moeten aanwijzen waar alle ganzensoorten en ook smienten met rust worden gelaten. Schade aan grasgroei wordt net als voorheen aan de betrokken boeren gecompenseerd door het Faunafonds. Als de wintergasten buiten deze gebieden grazen is, ter voorkoming van landbouwschade, verjaging en eventueel afschot toegestaan. Afschot wordt geregeld via een provinciale ontheffing van de Flora- en Faunawet.

Gebieden
De volgende gebieden zijn aangewezen voor de ganzen en eenden: de Basbekerbinnenpolder, Giethoorn-Oost, het oostelijk deel van het Leeuwterveld, het noordelijk deel van het Kampereiland, de Mandjeswaard en de Zuiderzeepolder, het westelijk deel van de uiterwaarden van het Zwartewater, Cellemuiden, de Ketelpolder, de Vossenwaard, de Kardoezen en de Zuiderwaard.

De pan uit
Omdat de vergoedingen aan agrariërs met schade door ganzen en smienten de pan uit rezen, heeft minister Veerman van LNV alle provincies verzocht foerageergebieden aan te wijzen. Voor Overijssel betreft dit 3000 ha. "De gebieden die wij hebben gekozen, zijn ideaal voor ganzen. Om de ganzen goed op te kunnen vangen zouden we eigenlijk meer hectares nodig hebben", zegt gedeputeerde Piet Jansen. "Maar we willen als provincie niet verder gaan dan de financiele mogelijkheden die de minister ons geeft".

De aanwijzing van de foerageergebieden is een ontwerp; van 16 april tot 14 mei 2004 kan iedere betrokkene schriftelijk een zienswijze indienen. Gedeputeerde Staten stellen ook een 'Ontwerp-wijziging van de Verordening beheer en schadebestrijding dieren Overijssel' om het afschot in de gebieden te regelen.

De ontwerp-verordening is net als de ontwerp-aanwijzing hieronder te downloaden, maar ligt ook ter visie bij de gemeenten en het provinciehuis. Zienswijzen kunnen schriftelijk ingediend worden (Gedeputeerde Staten van Overijssel, t.a.v. Afdeling LNL, sectie 3.53, Postbus 10078, 8000 GB Zwolle.)

© 2004 Provincie Overijssel