Persbericht d.d. 5/4/2004
5-4-04: Top amateurkoks Sándor Schiferli en Ilco Louis winnen
varkensvleeswedstrijd
Tijdens de spannende finale op de OverHeerlijk beurs is afgelopen
zaterdag het team van Sándor Schiferli winnaar geworden van de
wedstrijd Het meest verrassende varkensvleesgerecht van Nederland,
georganiseerd door het Voorlichtingsbureau Vlees. Zij hebben daarmee
een culinair weekend en de Krulstaartbokaal gewonnen.
De wedstrijd is georganiseerd door het Voorlichtingsbureau Vlees voor
de leden van CCN, oftewel Cuisine Culinaire Nederland. De CCN is een
overkoepelende organisatie voor 19 kookverenigingen door heel
Nederland, waarbij amateur-koks zijn aangesloten die in clubverband op
hoog niveau koken (en eten). De leden zijn uitgedaagd om een zo
origineel en verrassend mogelijk voorgerecht en hoofdgerecht met
varkensvlees te ontwikkelen, dat niet zou misstaan op de menukaart van
een restaurant.
In Nederland staat varkensvlees thuis gemiddeld drie keer per week op
het menu. Toch komt varkensvlees afgezien van het varkenshaasje en
spareribs maar zelden voor op het restaurantmenu. Dat dit eigenlijk
een gemiste kans is voor zowel kok als gast, bewijzen de finalisten.
In een schriftelijke voorronde zijn drie teams uitgekozen die tijdens
de finale in een van de kooklokalen van de OverHeerlijk beurs hun
gerechten hebben bereid. Het team van Sándor Schiferli heeft volgens
de jury uiteindelijk het meest verrassende menu gecreëerd. Het
voorgerecht, groene varkenssoep en het hoofdgerecht, Varken Royaal
(vleestompouce met diverse garnituren) zijn volgens de jury zeker
geschikt om op de menukaart van vele restaurants te verschijnen.
De jury bestond uit meesterkoks Karl Trompert en Ad Janssen (o.a.
bekend van 1000 seconden en Middag Magazine) en Monique ten Cate van
het Voorlichtingsbureau Vlees.
De winnende gerechten:
Groene varkenssoep
Varkenstompouce met zuurkool en pastinaakpuree
Voorlichtingsbureau Vlees