Gemeente Enschede

Wonen op niveau: gratis woningontwerpen in Roombeek


Enschede, 01-04-2004

Het Projectbureau Wederopbouw Roombeek heeft een prijsvraag uitgeschreven onder Nederlandse en Vlaamse architecten voor één van de belangrijkste woningbouwopgave in deze wijk de Lonnekerspoorlaan. Met een overweldigend resultaat: liefst 167 plannen werden ingediend! De prijsvraag Wonen op niveau kent 8 winnaars. Iedere prijswinnaar krijgt 5000 euro, waarmee het plan betaald is en gratis beschikbaar is voor geïnteresseerde eigenbouwers. De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 3 april aanstaande in het Informatiecentrum Roombeek vanaf 14.00 uur.

Alle 167 plannen zijn samengebracht in het Ideeënboek Wonen op niveau. Het boek is vanaf 3 april verkrijgbaar voor 5 euro bij het Informatiecentrum Roombeek. De tentoonstelling van de ontwerpen is tot en met 2 mei te zien in het Informatiecentrum.

In de plannen voor de wederopbouw van Roombeek, de Enschedese wijk waar enkele jaren geleden de vuurwerkramp plaatsvond, wordt veel ruimte geboden aan mensen die hun eigen huis willen bouwen. Van de in totaal 1400 woningen moet ruim 50% door eigenbouwers worden ontwikkeld. Aan de Lonnekerspoorlaan worden alle kavels beschikbaar gesteld voor particulier opdrachtgeverschap. Het bebouwingsplan voor deze laan, die uitkijkt over de 'Bleken' - een langgerekt toekomstig parkgebied -, bevat een minimum aan bebouwingseisen: kopers kunnen een kavel afnemen van minimaal 4.50 meter en maximaal 9.00 meter breed en er geldt maar één architectonische eis en dat is dat de gevels uit baksteen worden opgetrokken.

Om de geïnteresseerde eigenbouwers op weg te helpen heeft het Projectbureau Wederopbouw gekeken naar de Haagse Methode Marlot. Hier kreeg in de 20^ste eeuw een drietal architecten van de gemeente de opdracht om prototypen voor woningen te ontwerpen die gratis beschikbaar werden gesteld aan de grondeigenaren. Het doel was mensen over een drempel te helpen en de architectonische kwaliteit van de woningen en de wijk te verhogen. Op een zelfde wijze wil het Projectbureau toekomstige bewoners aan de Lonnekerspoorlaan helpen, maar vooral stimuleren.

De woningen moeten passen in aaneengesloten bouwblokken en daarom is gekeken naar de Belgische bouwtraditie waar men het fenomeen van de 'wachtende' muren kent. Een traditie die ook in Nederlandse steden tot het begin 1900 vrij gebruikelijk was. Om deze in vergetelheid geraakte bouwwijze in de schijnwerpers te plaatsen, is in samenwerking met Architectuur Lokaal de prijsvraag Wonen op Niveau uitgeschreven onder jonge Nederlandse en Vlaamse architecten.

De jury van Wonen op Niveau, onder voorzitterschap van burgemeester Jan Mans van Enschede, heeft veel tijd en energie in de beoordeling gestoken. De jury bestond verder uit Pi de Bruijn, partner en stedenbouwkundige Architekten Cie., supervisor Roombeek; Ben Coelman, hoofd publiciteit en educatie Nationale Reisopera, toekomstig bewoner Roombeek; Jurjen van der Meer, directeur De Zwarte Hond (voorheen Karelse Van der Meer Architecten); Edwin Smits, projectleider fysieke wederopbouw Roombeek, Projectbureau Wederopbouw; Peter Timmerman, stafmedewerker Studium Generale Universiteit Twente; Jeanine Wubbels, kunstenaar, terugkeerder Roombeek en lid Platform Wederopbouw en Hans Laumanns, projectleider Lonnekerspoorlaan, secretaris van de jury. Laumanns was eerder initiatiefnemer van het 'Gewilde Wonen' in Almere.

Het volledige programma vindt u op www.roombeek.nl .
---

Gepubliceerd op 01-04-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar