TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 31-03-2004

Televisie
OPGELICHT
Uitzending zaterdag 3 april
Nederland 2 ­ 21.38 uur


POLITIE SCHEEPT SLACHTOFFERS OPLICHTING AF
Steekproef bewijst: korpsen sturen gedupeerden met smoesjes weg

Slachtoffers van oplichting kunnen in Nederland slecht terecht bij de politie. De meesten worden op het bureau weggestuurd als ze aangifte willen doen, of de dienstdoende agent ontraadt hen dat. De argumenten lopen uiteen van 'te weinig mankracht' tot 'het gaat om een civiele zaak' en zelfs 'u kunt beter naar een televisieprogramma stappen dan naar ons'. Dat blijkt uit een steekproef van het TROS-programma OPGELICHT van zaterdag 3 april, dat samen met slachtoffers aangifte ging doen bij vijf verschillende korpsen en die gelegenheden met de verborgen camera vastlegde.

De redactie van het programma besloot deze ongebruikelijke methode te gebruiken omdat ze al jaren wordt overspoeld door klachten over de politie. Officieel is een agent wettelijk verplicht een aangifte op te nemen, maar in oplichtingszaken blijkt dat eerder uitzondering dan regel. In de vijf zaken die OPGELICHT opnam, konden vier slachtoffers helemaal geen aangifte doen, terwijl een vijfde te horen kreeg dat de agent best een verbaal wilde opmaken, maar dat daar vervolgens toch niets mee gedaan zou worden.

In de uitzending reageert mr. M. Hemelaar, als hoofd beleidszaken van het Functioneel Parket verantwoordelijk voor fraudezaken, enigszins gelaten. "We weten dat dit gebeurt en het is niet goed." Hij ziet niet direct aanleiding voor maatregelen. Volgens Hemelaar is de aanpak van fraude de afgelopen jaren al geïntensiveerd.

De tweede gast in het programma, SP-leider Jan Marijnissen, reageert geschrokken. Hij gaat met de justitiespecialist van de SP in overleg over de vraag "of minister Donner op het matje moet worden geroepen".