Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
GEEST EN GROND
culturele planologie in de Duin- en Bollenstreek
Tentoonstelling prijsvragen geest en grond
3 APRIL - 6 JUNI 2004 in Lisse
Van Spartaans sober slapen in oude bollenschuren tot wakker worden in een opblaasbare unit bij Bulb & Breakfast;
nieuwe bollenschuren die zich manifesteren als iconen van de streek of zich juist verstoppen in Het gewenste landschap;
en van buitengewoon regiospecifiek bouwen tot historische utopie in Nieuw erfgoed.
De tentoonstelling Prijsvragen Geest en Grond toont alle ingezonden ideeën, schetsen, tekeningen en studies van de drie prijsvragen:
Bulb & Breakfast
Logies in oude bollenschuren
Het gewenste landschap
Het open bollenlandschap en de nieuwe bedrijfsgebouwen
Nieuw erfgoed
Cultuurhistorie en nieuwe typologieën voor woningbouw
Geest en Grond is een pleidooi voor het versterken van de ruimtelijke inrichting van de Duin- en Bollenstreek door cultuurhistorische, regionale en sociale kwaliteiten van de streek te betrekken bij de toekomstige planvorming in het gebied.
Drie ideeënprijsvragen zijn uitgeschreven door Geest en Grond om innovatieve plannen te verzamelen voor de toepassing van cultuurhistorie op het gebied van architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, ruimtelijke ordening en design.
Bulb & Breakfast toont innovatieve voorstellen voor het overnachten in oude bollenschuren, van Spartaans sober slapen, losse units (verrijdbaar, aanklikbaar of opblaasbaar) tot luxueuze slaapplekken. Er zijn veel nieuwe logo's ontworpen geïnspireerd op de streekeigen kenmerken en commerciële plannen ontwikkeld om logies in een bollenschuur realiseerbaar te maken.
Het gewenste landschap laat de confrontatie zien tussen het bestaande open landschap en de nieuwe bedrijfsgebouwen. Voor bedrijventerrein Delfweg wordt veel geclusterd en gestapeld, verplaatst en opnieuw verkaveld om het open bollenlandschap te versterken. De nieuwe bollenschuur laat realistische, praktische en mooie ontwerpen zien, variërend van ideeën voor mogelijke nieuwe iconen in het open landschap tot bedrijfsgebouwen die zich verbergen in het open landschap zodat open zichtlijnen behouden blijven.
Nieuw erfgoed komt met een diversiteit aan voorstellen voor regiospecifiek bouwen in een streek met archeologische vindplaatsen. Van fantasievolle en utopische woongebieden tot associatieve woningtypologie naar aanleiding van de oude middeleeuwse woonburcht. Verder studies voor wegomleggingen met nieuwe woningbouw erop of eronder om ruimte en uitzicht te creëren.
Na de prijsuitreiking op 2 april worden in de implementatiefase de ontwerpen uit de beste prijsvraaginzendingen op concrete locaties uitgewerkt. De gemeenten in de Duin- en Bollenstreek die een geschikte locatie hebben toegezegd zijn ondermeer Noordwijkerhout, Warmond en Voorhout. Projectleiders vanuit de desbetreffende gemeente en vanuit Geest en Grond maken samen de definitieve keuze voor de samenstelling van de ontwerpteams. Elk team bestaat naast de beide projectleiders en afhankelijk van de opgave uit prijswinnaars en andere deelnemers van de prijsvragen, (landschaps)architecten, ontwerpers, stedenbouwkundigen, historici, marketingdeskundigen, kunstenaars en ervaringsdeskundigen.
Tentoonstellingslocaties
Projectbureau Geest en Grond / Museum de Zwarte Tulp, Lisse
Open: dinsdag t/m zondag 13.00-17.00 uur (ingang via het Museum)
Projectbureau Geest en Grond, Heereweg 225, 2161 BG Lisse
Museum de Zwarte Tulp, Grachtweg 2A, 2161 HN Lisse
Informatie
Voor bezichtiging tentoonstelling op afspraak en meer informatie kunt u contact opnemen met Projectbureau Geest en Grond,
Mariëtte Maaskant, email info@geest-en-grond.nl of t 06 22960245
Meer informatie over het project: WWW.GEEST-EN-GROND.NL
Geest en Grond is een project van het Erfgoedhuis Zuid-Holland, hoofdfinancier is de Provincie Zuid-Holland. Geest en Grond wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur op grond van de Regeling Projectsubsidies Belvedere. De prijsvragen worden mede mogelijk gemaakt door het Pact van Teylingen.
Conceptontwikkeling en realisatie: Bureau Venhuizen
Met dank aan Museum De Zwarte Tulp in Lisse