Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer


2-4-2004

Staatssecretaris Van Geel (Milieu) geeft de gemeente Vlaardingen toestemming om woningen te bouwen in het project Rivierzone in afwijking van de geluidsnormen. Vlaardingen heeft met succes een beroep gedaan op de Experimentenwet Stad en Milieu.

Door het besluit mag in het project de norm voor industrielawaai met maximaal 5 dB(A) worden overschreden. De gemeente moet deze overschrijding echter wel compenseren. Daarom zullen de nieuwe woningen onder meer extra worden geïsoleerd, zodat burenlawaai wordt voorkomen. Bij de uitvoering van het besluit zullen zowel bedrijven als bewoners worden betrokken. Op die manier wordt een extra waarborg ingebouwd en kan de effectiviteit van maatregelen worden bewaakt. Met de realisatie van het project Rivierzone, wordt de bestaande menging van functies in het gebied versterkt en verbetert de leefkwaliteit. De Experimentenwet Stad en Milieu is bedoeld om onder strikte voorwaarden woningbouw mogelijk te maken op locaties waar verschillende milieunormen dat eigenlijk onmogelijk maken. Daarbij moeten nadelige effecten worden gecompenseerd. In Vlaardingen heeft de gemeente een integraal plan gemaakt waarin alle ruimtelijke en milieukundige aspecten aan bod komen (stap 1). Daarna is aangetoond dat het project Rivierzone ondanks het maximaal benutten van alle regels, niet kan worden gerealiseerd (stap 2). De gemeente heeft daarop een beroep gedaan op de Experimentenwet Stad en Milieu (stap 3) waarbij toestemming wordt gevraagd om met maximaal 5 dB (A) van de regels voor industrielawaai te mogen afwijken.
Vlaardingen is de derde en laatste gemeente die gebruik heeft gemaakt van de Experimentenwet Stad en Milieu, die per 1 januari 2004 werd beëindigd. Het verzoek van Vlaardingen is nog voor die datum ingediend. Eerder werd al goedkeuring verleend aan de zogenoemde stap-3 besluiten van Den Haag en Arnhem. Uit de evaluaties is gebleken dat gemeenten meestal binnen de bestaande regels oplossingen vinden en geen beroep hoeven te doen op het Rijk om van de regels te mogen afwijken. Tegelijk is duidelijk geworden dat de mogelijkheid om af te wijken een belangrijke stimulans is om aan de slag te gaan met lastige locaties. Na overleg met de Tweede Kamer is daarom het wetsvoorstel voor de Interimwet stad en milieubenadering opgesteld, dat alle gemeenten de mogelijkheid biedt om onder voorwaarden af te wijken van milieunormen. Dit wetsvoorstel is in februari voor advies aan de Raad van State toegezonden.

Meer info:
Dossier Stad en milieu