De Unie


Meeùs - CAO-overleg nog niet afgerond

2 april 2004 - Helaas is het CAO-overleg bij Meeùs op 31 maart 2004 nog niet afgerond. Enkele punten moeten nog nader uitgewerkt worden. Daarnaast zijn nog heikele punten, te weten de flexibele arbeidstijden (waaronder de mogelijkheid om 9 uur per dag te werken), de tegemoetkoming in de ziektekosten en de incidentele loonsverhoging.

Sociaal Plan en een protocol Employability
In de CAO komt een Sociaal Plan en een protocol Employability. Gelet op de herschikking vinden zowel Meeùs als de COR en de vakbonden het nodig dat er een Sociaal Plan in de CAO komt.
Daarnaast zal er in een protocol Employability opgenomen worden hoe het scholings- en loopbaanbeleid zich in de komende jaren bij Meeùs zal ontwikkelen. Voor een bepaalde periode zullen de niet-actieve werknemers (o.a. gepensioneerden en WAO-ers) van de kortingsregelingen kunnen blijven profiteren. Over een tegemoetkoming ziektekosten voor niet-actieven zal de volgende keer worden gesproken.

Sociaal Fonds
De COR en de vakbonden hebben een voorstel met betrekking tot het instellen van een Sociaal Fonds gedaan. Medewerkers kunnen zich tegen betaling van een kleine premie vrijwillig melden als deelnemer van het Fonds. Meeùs participeert daar ook financieel in. Het stichtingsbestuur van het Fonds zal beslissen wanneer er een uitkering komt uit het Fonds naar aanleiding van een verzoek van een deelnemer. Meeùs staat niet onwelwillend tegenover dit voorstel.

Studie naar kinderopvang
Er komt een studie naar kinderopvang. Daarin worden betrokken de huidige regeling, de wettelijke regeling en de mogelijkheid tot het regelen door de werkgever van kinderopvang etc. De volgende keer zullen de randvoorwaarden van de provisieregeling buitendienst (assurantiën en OG) uitgewerkt worden.

Heikele punten
De volgende punten die moeilijk bespreekbaar bleken, zijn:
* Flexibele arbeidstijden.
Meeùs heeft om bedrijfsorganisatorische redenen moeite met flexibele arbeidstijden, waaronder de mogelijkheid om 9 uur per dag te werken. De COR en de vakbonden hebben aangegeven om voor
1,5 jaar een proef te starten om te bezien of deze bezwaren terecht zijn.

* Tegemoetkoming ziektekosten .
De COR en de vakbonden hebben het voorstel gedaan om de werkgeversbijdrage particuliere ziektekostenverzekering te verhogen naar 55%. Tevens willen zij voor de fondsverzekerden een bijdrage van 20 euro per maand afspreken.

* Incidentele salarisverhoging .
Meeùs heeft al een voorstel gedaan om voor 2004 een extra vrije dag te geven, die verkocht kan worden. Daarnaast doet men nu het voorstel om bij meer winst dan 22,5 miljoen euro van de meerwinst 10% te besteden aan een eenmalige uitkering. Deze uitkering wordt uitgekeerd in december en is gebaseerd op de decembercijfers.

Conclusie
Concluderend lijken wij er nog lang niet te zijn. Het overleg wordt op 20 april 2004 hervat. Vanzelfsprekend houden wij u op de hoogte.

Ewoud Teerink,
Bestuurder

vrijdag, 2 april 2004