Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Wetenschappen en Technologische Innovatie, Dirk VAN MECHELEN, heeft de Vlaamse regering haar goedkeuring gegeven om gedurende twee jaar een jaarlijkse bijdrage van 250.000 euro te verlenen aan de werkingskosten van de Mercator-telescoop in het Internationaal Sterrenkundig Observatorium voor het noordelijk halfrond 'Roque de los Muchahos Observatory' in Santa Cruz de la Palma.

Met de Mercator-telescoop beschikt Vlaanderen over een belangrijke troef om sterrenkundige waarnemingen op internationaal competitief niveau te verrichten. De telescoop, gestationeerd op het Spaanse eiland La Palma, genereert een belangrijke wetenschappelijke meerwaarde en draagt bij tot de internationale uitstraling van het Vlaams sterrenkundig onderzoek.

De Vlaamse telescoop is een eerder bescheiden instrument (primaire spiegeldiameter van 1,20 m), maar biedt de mogelijkheid om voor relatief weinig geld uniek wetenschappelijk onderzoek te doen. Bovendien laat deze telescoop langdurige waarnemingen toe, wat nodig is om grondige projecten op lange termijn uit te werken.

Met de Mercator-telescoop is een eigen Vlaamse faciliteit voor sterrenkundige waarnemingen gerealiseerd, die specifiek gericht is op wetenschappelijke doelstellingen waarin originele en internationaal erkende expertise bestaat. Bovendien krijgen de Vlaamse sterrenkundigen de kans om op efficiënte wijze deel te nemen aan internationale projecten.

De Vlaamse regering heeft verder bepaald dat deze samenwerking niet het monopolie van één instelling mag zijn in België en dat de deelname aan deze internationale samenwerking volledig openstaat voor potentiële gebruikers van andere staten en gemeenschappen mits het respecteren van de samenwerkingsvoorwaarden. De selectie van de wetenschappelijke programma's gebeurt door een programmacomité bestaande uit internationaal erkende experten.

Voor het beheer van de Mercator-telescoop is ter plaatse een wetenschappelijke staf voorzien. Naast het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek verleent dit team ook assistentie bij onderzoeksprojecten van gastonderzoekers, al dan niet afkomstig van Vlaamse onderzoeksinstellingen.

Het werken in een dergelijk internationaal kader heeft naast de inbedding in de internationale
onderzoeksgemeenschap en de mogelijkheid van het verrichten van hoogstaand sterrenkundig onderzoek ook de hieraan verbonden financiële implicaties.

Minister Van Mechelen benadrukt dat door deze vrij geringe investering, toegang verleend wordt tot een unieke infrastructuur en een daaraan gekoppeld internationaal wetenschappelijk netwerk. Hiermee krijgen de Vlaamse wetenschappers een verzekerde toegang tot een unieke onderzoeksfaciliteit. Deze samenwerking bevordert de integratie van de in Vlaanderen ontwikkelde technologieën in de internationale gemeenschap, en biedt de mogelijkheid aan Vlaamse onderzoekers om in een multinationaal teamverband baanbrekend onderzoek te verrichten. Daarmee draagt de beslissing van de Vlaamse regering bij tot een belangrijke internationale uitstraling van Vlaanderen.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---