LIJST PIM FORTUYN

LPF: 'Redelijk is dus NIET goed genoeg!'

Vandaag is het langverwachte rapport van de Visitatiecommissie Landelijke Publieke Omroep o.l.v. Alexander Rinnooy Kan verschenen. De Lijst Pim Fortuyn is niet verbaasd over het niet al te beste oordeel van de commissie over het functioneren van de Publieke Omroep(-en).

'Volgens de commissie presteren de omroepen niet goed, zoals je als belastingbetalende kijker en luisteraar zou mogen verwachten, maar slechts redelijk', aldus LPF-woordvoerder Media, Margot Kraneveldt.

'Het geld groeit ons niet op de rug en er bestaan overal tekorten. We pompen jaarlijks honderden miljoenen euro's in de publieke omroepen, daar mag je toch wel iets meer van verwachten, zeker als het gaat om een doelgerichte inzet en verantwoording van de middelen. Het geheel is zelfs minder dan de som der delen! Visie, doelstellingen en strategie zijn op diverse niveaus nauwelijks systematisch uitgewerkt en niet helder. Wat de individuele omroepen bijdragen aan het functioneren van de Publieke Omroep als geheel is onduidelijk. De financiële verantwoording laat ernstig te wensen over. Voorwaarden voor een beter resultaat van de Publieke Omroep ontbreken grotendeels', leest Kraneveldt voor uit het rapport.'En zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat is toch geen verantwoord besteden van onze zuurverdiende belastingcenten?'.

De commissie heeft naar eigen zeggen 'een zekere mildheid aan de dag gelegd omdat dit de eerste visitatie in de geschiedenis van de publieke omroep' is. 'Het is natuurlijk belachelijk dat de Publieke Omroep nu pas voor het eerst grondig is gevisiteerd', aldus Kraneveldt. 'Daarnaast mag je van een visitatiecommissie verwachten dat zij niet 'mild', maar objectief verslag doet van haar bevindingen. Blijkbaar hebben de leden van de commissie ergens toch een zwakke plek voor het huidige bestel. Misschien is dat ook een reden waarom de commissie niet zover durft te gaan als de LPF om het bestaansrecht van de individuele omroepen echt ter discussie te stellen. Wij zien ons door dit rapport in ieder geval gesterkt in onze mening dat het huidige bestel op de schop moet'.

De visitatiecommissie concludeert dat, indien haar aanbevelingen niet tot het gewenste resultaat leiden, een stelselwijziging onvermijdelijk is. 'De commissie doet daarvoor alvast een voorstel, dat al aardig in de richting gaat van een bestel waar de LPF uiteindelijk op uit wil komen. De aanbevelingen zien wij als een bevestiging van onze vele malen gestelde eisen van een duidelijkere netprofilering, een sterke regie van net- en zendercoördinatoren, prestatieafspraken, meer budget voor programma's en een plafond voor overhead-uitgaven, een onafhankelijke Raad van Toezicht en meer financiële transparantie', concludeert Kraneveldt.