Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

02 april 2004

Nr. 04/074

Wetsvoorstel voor gerichtere herbeoordeling arbeidsongeschikten

Het wettelijk verplichte systeem van herbeoordelingen van arbeidsongeschikten op vaste momenten wordt afgeschaft. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) krijgt hierdoor meer mogelijkheden tot een gerichte herbeoordeling. Uitkeringsgerechtigden onder de 55 jaar worden opgeroepen op basis van leeftijd. Daardoor komen degenen met de beste kansen op werk het eerst aan de beurt.

Dit is de strekking van een voorstel van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de arbeidsongeschiktheidswetten te wijzigen, dat bij de Tweede Kamer is ingediend. Momenteel is er nog sprake van een wettelijk verplichte herbeoordeling binnen een jaar na toekenning van een arbeidsongeschiktheidsuitkering en vervolgens een keer per vijf jaar.

De herbeoordeling op basis van leeftijd zal plaatsvinden op grond van de huidige arbeidsongeschiktheidswetten. Aanvankelijk werd in het regeerakkoord aangekondigd het zittende bestand WAO ers onder de 45 jaar opnieuw te beoordelen op basis van het nieuw in te voeren arbeidsongeschiktheidsstelsel, maar het kabinet heeft hiervan afgezien. Wel zullen de huidige arbeidsongeschikten worden herbeoordeeld op grond van strengere regels. Het kabinet zal deze vormgeven door aanpassing van het zogeheten Schattingsbesluit, dat regels geeft voor de claimbeoordeling. Deze maatregel geldt niet voor arbeidsongeschikten die bij eerdere herbeoordelingsoperaties zijn ontzien en degenen die op 1 juli 2004 55 jaar of ouder zijn.

Het wetsvoorstel past binnen de hervorming van het arbeidsongeschiktheidsstelsel, waarbij werkhervatting centraal staat. Per 1 januari 2004 werd al de periode dat werkgevers het loon van zieke werknemers moeten doorbetalen verlengd van één naar twee jaar. Op 12 maart besloot het kabinet het advies van de Sociaal-Economische Raad over het nieuwe stelsel op hoofdlijnen over te nemen. Bestaande arbeidsongeschikten komen niet in het nieuwe stelsel, maar blijven in de WAO.