NIERSTICHTING NEDERLAND
http://www.nierstichting.nl

Nierstichting verbijsterd over evaluatie orgaanwet

Bussum, 2 april 2003 - De Nierstichting is verbijsterd over het conceptrapport 'Tweede Evaluatie van de Wet op de orgaandonatie'. De onderzoekers concluderen dat een wijziging van het beslissysteem zinloos zou zijn. De Nierstichting is ervan overtuigd dat juist het huidige beslissysteem (het toestemmingssysteem) de belangrijkste oorzaak is van de lange wachttijd voor een niertransplantatie (gemiddeld 4,5 jaar) en het feit dat er jaarlijks honderden mensen onnodig sterven op de wachtlijst.

De Nierstichting is van mening dat het huidige beslissysteem (namelijk het toestemmings-systeem) de oorzaak is dat het tekort aan donororganen nog steeds niet is opgelost. De Nederlandse burger wordt tot nu toe te weinig uitgedaagd zijn of haar persoonlijke standpunt over orgaandonatie kenbaar te maken. Van 8,5 miljoen Nederlanders kennen we dat standpunt niet en zij worden ook niet gedwongen erover na te denken. De nabestaanden moeten dan een besluit nemen over wel of geen donatie en weigeren nu in de meeste gevallen. Bij een geen-bezwaarsysteem worden mensen meer gedwongen een besluit te nemen en worden nabestaanden meer ontlast.
De Nierstichting pleit al jaren voor een wet volgens het geen-bezwaarsysteem: iedereen is dan potentieel donor tenzij hij of zij daar bezwaar tegen heeft aangetekend. Andere Europese landen zoals België, Oostenrijk en Spanje met het geen-bezwaarsysteem hebben minstens twee maal zo veel orgaandonoren per miljoen inwoners als wij in Nederland met het toestemmingssysteem.

Draagvlak
Het geen-bezwaarsysteem sluit bovendien het beste aan bij het algemene gevoel in de Nederlandse samenleving ten aanzien van orgaandonatie. Zo blijkt bij herhaling uit onderzoek dat 80% van de Nederlanders voorstander is van orgaandonatie. Recent onderzoek van het Rathenau-Instituut (november 2003) laat zien dat 63% van de Nederlanders voorstander van een geen-bezwaarsysteem is. Er is dus ook in de samenleving draagvlak voor een systeemwijziging.

Geen structurele oplossing
De Nierstichting is van mening dat, bij welk beslissysteem ook, flankerend beleid in de vorm van continue voorlichting en aandacht voor procedures in ziekenhuizen noodzakelijk blijft. Maar aanvullend flankerend beleid bij het huidige beslissysteem - zoals voorgesteld in het evaluatierapport - kan slechts een marginale verbetering bieden en zal nooit resulteren in een structureel en substantieel groter donoraanbod: iets meer van véél te weinig, blijft véél te weinig. Er is volgens de Nierstichting sprake van een structurele oplossing als de wachttijd voor een niertransplantatie teruggedrongen wordt van gemiddeld 4,5 naar maximaal 2 jaar.
Algemeen directeur Paul Beerkens van de Nierstichting: 'De Nierstichting is dan ook nog het meest verbijsterd over het feit dat het evaluatierapport weinig constructieve oplossingen en aanbevelingen bevat over hoe de wachttijd aantoonbaar kan worden verkort en voorkomen kan worden dat mensen onnodig sterven op de wachtlijst. Tot nu toe heeft de politiek nog niet echt de moed getoond om het probleem structureel aan te pakken. We hebben alleen maar flankerend beleid gezien en ook dit rapport is meer van hetzelfde.'

Diepgaande analyse
De Nierstichting heeft het rapport gisteren onder ogen gekregen en kan nu slechts reageren op de conclusies en aanbevelingen uit de evaluatie. Een grondige analyse van het totale evaluatierapport zal de komende week plaatsvinden. De Nierstichting zal binnen afzienbare tijd haar bevindingen over het rapport in een reactie aan de Minister en de Kamer laten weten.

Noot voor de redactie,