FNV BONDGENOTEN

Toch nog cao voor werknemers technische groothandel

In de technische groothandel is donderdagavond toch nog een principeakkoord gesloten over een nieuwe cao. Daarmee is een einde gekomen aan de grote onzekerheid van de vijftigduizend werknemers over hun arbeidsvoorwaarden.

'Behalve dat kunnen we spreken van een goed resultaat', vindt Gerben Hardeveld, de onderhandelaar van FNV Bondgenoten. 'We hebben toch een loonstijging kunnen afdwingen terwijl de werkgevers tot nu toe vasthielden aan de nullijn.'

De leden van FNV Bondgenoten kunnen tot 25 april schriftelijk stemmen over het resultaat van de onderhandelingen die bijna anderhalf jaar vruchteloos voortsleepten.

Bij goedkeuring krijgt de nieuwe cao een looptijd van 1 april 2003 tot en met 1 december 2004. De overeenkomst wordt ongewijzigd met een jaar verlengd als een van de partijen daar voor 1 november om vraagt.

In juli krijgen de werknemers twee loonsverhogingen. In het eerste geval gaat het om een structurele loonsverhoging van een half procent. De tweede betreft een eenmalige loonsverhoging van een half procent over het bruto-maandsalaris van juni, keer twaalf.

Donderdag brak aanvankelijk een cao-loos tijdperk in de technische groothandel aan. De poging van mediator Marijn de Koning om werkgevers en vakbonden bij elkaar te brengen was mislukt. De werkgevers hebben een afspraak voor de hervatting van de onderhandelingen afgezegd. Het gevolg daarvan was dat op 1 april de nawerking van de cao, waarvan de looptijd een jaar geleden verliep, ophield. Alleen zittende werknemers zouden dan nog hun rechten behouden, hoewel werkgevers op individuele basis wijzigingen in de contracten hadden kunnen voorstellen. Nieuwe medewerkers die op of na donderdag in dienst treden, zouden alleen nog maar een beroep hebben kunnen doen op het Burgerlijk Wetboek en de Wet op het Minimumloon.

De onderhandelingen liepen vorig jaar vast op een eindbod van de werkgevers: een cao voor drie jaar, zonder enige loonsverhoging. De vakbond vroeg over 2003 nog een structurele loonsverhoging van 1,5 procent, uit te betalen per 31 december.

In een open brief aan werkgevers en werknemers schetste de vakbond de gevolgen van cao-ontmanteling. Op 26 januari kwamen vertegenwoordigers van 44 ondernemingsraden bijeen in het hoofdkantoor van FNV Bondgenoten in Utrecht om zich op de precaire situatie te beraden. Zij besloten daar een poging tot mediation door Marijn de Koning, voorheen verslaggever van het NOS Journaal en Tweede-Kamerlid voor D66, te wagen.

Meer informatie:
Gerben Hardeveld, bestuurder FNV Bondgenoten, 06-51257805


02 apr 04 11:41