NFG

Registratie Psychosociale Opleidingen


Veel hulpverleners en hulpverlenende instanties zien additieve en integrale beroepsopleidingen en aanvullende cursussen voor de psychosociale zorg als een goede aanvulling op de reguliere opleidingen.
De Nederlandse Federatie van Opleidingen in de Geestelijke Gezondheidszorg (NFOGG) komt op voor de belangen van de aangesloten opleidingen en waakt over de deskundigheid en kwaliteit van het onderwijs.

De huidige situatie in het psychosociale veld kent een groot aanbod van opleidingen met inhoudelijk een grote variëteit. Om toezicht te houden op de kwaliteit van het aangeboden onderwijs is door een aantal onderwijsinstellingen als overkoepelend orgaan de NFOGG opgericht.

Visie
De visie van de NFOGG op het psychosociale werkveld is duidelijk: Tussen de concrete dienstverlening en de gespecialiseerde hulp door middel van psychotherapie en psychiatrie ligt een groot en divers gebied dat de NFOGG aanduidt met psychosociale hulpverlening. Ongeveer 70 procent van alle ambulante hulpverleningsactiviteiten valt onder die psychosociale zorg.
De NFOGG streeft er naar om de psychosociale hulpverlening als een zelfstandig beroepsveld te ontwikkelen. Zij doet dat door een aanbod van kwalitatieve goede opleidingen, gericht op het psychosociale werkveld. Daartoe probeert de NFOGG in haar opleidingsprogramma's vier stellingen te integreren:

1) De hulpverlening van en de opleiding tot het psychosociale werk met de overige vormen van hulpverlening.

2) Een breed scala van psychosociale
hulpverleningsmethodieken.

3) Integratie binnen de hulpverlening.
4) Integratie van psychosociale gezins- en individuele behandelingen.

Kwaliteit
De kwaliteitseisen die de NFOGG aan opleidingen stelt zijn procedureel en inhoudelijk van aard. Inhoudelijk zijn ze gericht op relevantie van de opleiding, het niveau en de kwaliteit van het programma. De kwaliteit wordt door de NFOGG op tenminste twee momenten getoetst: bij aanmelding en vervolgens periodiek. Bij aanmelding wordt de opleiding beoordeeld door een toetsingscommissie van onafhankelijke deskundigen. Op grond van een systeem van permanente evaluatie wordt beoordeeld of en welke aanpassingen van inhoudelijke of organisatorische aard dienen te worden doorgevoerd.
De NFOGG wil zich inzetten voor de kwaliteit en de kwantiteit van de opleidingen van de aangesloten onderwijsinstellingen. Binnen de aangeboden uniformiteit in het basisprogramma van het beroepsonderwijs en het kwalitatief goede onderwijsaanbod is er ruimte voor het behoud van de eigen identiteit van de onderwijsinstelling. De toetsingscommissie oordeelt over de kwaliteit en de kwantiteit van het onderwijs en doet zonodig aanbevelingen. Studenten die hun studie bij een NFOGG-aangesloten onderwijsinstelling met succes hebben afgerond krijgen een NFOGG gecertificeerd diploma!


02 apr 04 11:37