Gemeente Amersfoort

Gemeente Amersfoort krijgt FSC-keurmerk voor duurzaam bosbeheer; eerste hout met keurmerk binnenkort op de markt

datum: 31 maart 2004

De bosgebieden van de gemeente Amersfoort worden op een duurzame manier beheerd. Onlangs heeft de gemeente daarom het FSC-keurmerk voor duurzaam bosbeheer toegekend gekregen. De afkorting FSC staat voor Forest Stewardship Council, ofwel Raad voor Goed Bosbeheer. Het keurmerk wordt toegekend aan hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Duurzaam wil zeggen: een ecologisch, economisch én sociaal verantwoord bosbeheer. Het FSC-keurmerk is vooral bekend van tropisch hout, maar het is een wereldwijd keurmerk dat ook op inlands hout steeds vaker te vinden is.

Het FSC-keurmerk is toegekend aan alle vier de bosgebieden van Amersfoort, te weten Nimmerdor, Klein Zwitzerland, Oud Leusden en Birkhoven/Bokkeduinen. Het eerste hout met FSC-keur is onlangs al uit het bos gehaald. Het was afkomstig uit Nimmerdor, waar de afgelopen maanden veel onderhoudswerk is uitgevoerd. Amersfoort heeft zich aangesloten bij de Unie van Bosgroepen en doet mee aan een zogenaamde groepscertificering voor het FSC-keurmerk. Bij groepscertificering wordt een aantal bossen, die niet op elkaar hoeven aan te sluiten als één geheel beschouwd. Het voordeel is dat de certificering dan relatief goedkoop is en minder tijd kost.

Criteria voor het keurmerk
Om het FSC-keurmerk te kunnen verkrijgen, moest de gemeente voldoen aan verschillende ecologische, sociale en economische criteria. Het gaat dus niet alleen om een ecologisch verantwoord beheer. Ook planmatigheid, efficiëntie en arbeidsrechterlijke aspecten spelen een rol. Achtergrondinformatie over het FSC-keurmerk en de principes voor goed bosbeheer zijn te vinden op de website www.fscnl.org. De belangrijkste natuur-, milieu- en ontwikkelingsorganisaties, zoals het Wereld Natuur Fonds, Milieudefensie, Greenpeace en Novib, ondersteunen het FSC-keurmerk.

Keuze voor FSC-hout bij werkzaamheden
De gemeente past zelf ook hout met FSC-keur toe bij werken in de openbare ruimte en stelt dit als eis bij het verlenen van opdrachten aan aannemers. Zo zijn vorig jaar twee bruggen vervangen in de bosgebieden door nieuwe bruggen van FSC-hout. Het gaat om een brug bij de vijver in Birkhoven/ Bokkeduinen en een brug in Klein Zwitserland. Ook bij de herinrichting van het moerasgebied Hooglandsedijk is FSC-hout toegepast. In het gebied ligt nu 250 meter vlonder van duurzaam hout.