Ingezonden persbericht


Persbericht

Gecorrigeerd bericht


Onderwerpen Psy, tijdschrift over geestelijke gezondheidszorg nr. 4, verschijningsdatum 2 april 2004

Erotisch relaxen voor honderd euro
De Rotterdamse Maaskring Groep heeft een sociaal erotisch bemiddelingsbureau opgezet. Speciaal voor mensen met een psychiatrische achtergrond of een lichte verstandelijke handicap die behoefte hebben aan intimiteit en seks. Iedereen in de psychiatriesector weet dat het gebeurt, vaak in de vorm van ruilseks, maar in de regel sluit men het liefst zijn ogen. Ook voor uitwassen als aanrandingen en verkrachtingen , zegt Elsbeth Wolf, beleidsmedewerker van de Maaskring Groep. Deze instelling, die gespecialiseerd is in ondersteuning en begeleiding van sociaal zwakkere mensen, houdt een uitbreide intake voordat zij cliënten inschrijft. Veel cliënten blijken een forse achterstand te hebben op seksueel gebied. De Maaskring Groep zou graag zien dat psychiaters seks als dienstverlening gaan voorschrijven. Dan kunnen cliënten het honorarium van de prostituee van hun persoonsgebonden budget betalen.

Ik vind het fantastische mensen
Psychiater Elise Knoppert heeft het over haar lithiumkinderen . Ze voelt zich extra verantwoordelijk voor de kinderen van haar manisch-depressieve patiënten. Maar dat vrouwen met deze stoornis kinderloos moeten blijven, vindt ze onzin. Als een vrouw trouw lithium slikt en ook nog kan steunen op haar partner, waarom zou ze dan niet zwanger mogen worden? Voor haar inzet voor bipolaire vrouwen met een kinderwens ontving Knoppert, samen met haar collega, de Corrie Hermann Prijs van de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen.

En Verder:

Zweedse patiënt staat achteraan in de rij
Als een deel van de geestelijke gezondheidszorg via de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning wordt overgeheveld naar de gemeenten, worden chronisch psychiatrische patiënten daar de dupe van. Tot deze conclusie komt Pim Hoevenaar, lid van de raad van bestuur van GGz Groningen na een werkbezoek aan Zweden. In dit land zijn de gemeenten al vijftien jaar verantwoordelijk voor deze groep patiënten. En die leiden een armoedig en kommervol bestaan.

Voorkom klakkeloos slikken
Aan voorlichting over medicatie schort nogal wat. Veel cliënten weten niet welke medicijnen ze slikken. In Meerkanten ggz staan fouten rond medicatie op de vijfde plaats op de zogenoemde incidentmeldingen. Een kwaliteitsproject maakt patiënten er bewust van dat ze niet zomaar alles moeten slikken. Behandelaren krijgen een heropvoeding in het geven van voorlichting.

Een exemplaar van Psy kan worden aangevraagd bij de redactie: Telefoon 030 2874020
E-mail: redactie@psy.nl