Attentie: zie ook dit bericht inzake 1 aprilgrap.
Bodemvondst werpt nieuw licht op geschiedenis van Bodegraven
Bij werkzaamheden op het schoolplein van de Willibrordschool is een vondst gedaan die een belangrijk hoofdstuk kan toevoegen aan de Bodegraafse geschiedenisBODEGRAVEN, 20040326 -- De Willibrordschool aan de Vrije Nesse in Bodegraven staat op historische grond, zoveel is wel duidelijk geworden uit de perkamentrollen die gevonden werden bij het plaatsen van de nieuwe glijbaan. Om deze glijbaan te plaatsen zijn door de aannemer drie meter diepe verankeringgaten geboord. Bij het naar boven halen van de boor zag men daaraan een aantal onverklaarbare eikenhouten splinters. Het is onwaarschijnlijk dat op deze historisch drassige plek ooit een eik heeft gestaan en het vermoedend rees dat men hier te maken heeft met een object wat met een speciale bedoeling in deze grond zou zijn begraven.
Het is bekend dat er al bijna een eeuw niet meer zo diep in deze grond gegraven is, hetgeen dit object antiek zou maken. Voor de schoolleiding was deze vondst aanleiding om de Archeologische Werkgemeenschap Nederland afd. Rijnstreek te benaderen om verder onderzoek te doen. Bij eerste inspectie van het opgravingterrein werd al meteen een belangrijke ontdekking gedaan, in een eikenhouten behuizing op 80cm diepte werd een vrijwel intacte rol perkament aangetroffen.
De informatie die op deze rol kon worden ontcijferd wees op de aanwezigheid in Bodegraven van St. Willibrordus die in de 8e eeuw AD deze streken als missionaris bezocht. Tevens kan men lezen dat er op deze plek meer zaken begraven zouden liggen. Aangezien het epistel in de 'Ik' vorm gesteld is kan het heel goed zijn dat het een pennenvrucht van St. Willibrordus zelf betreft. Grafologen buigen zich op dit moment over het handschrift om het te vergelijken met de door St Willibrordus handgeschreven Bijbel. Mochten deze vermoedens bewaarheid worden is hiermee een aannemelijke verklaring gegeven voor het ontstaan van de naam 'Bodegraven'.
Slechts een paar stapjes en wat fantasie zijn nodig om 'door Willibrord begraven' te verbasteren tot 'Bodegraven' .
In afwachting van verder onderzoek door dhr Chris Zwaan van de Archeologische Werkgemeenschap is er een hek rondom de vindplaats geplaatst. Het resultaat van dit onderzoek wordt naar het zich laat aanzien donderdag aanstaande verwacht. Om alle leerlingen deelgenoot te laten zijn van deze belangrijke vondst zal er om 9.00 in aanwezigheid van Burgemeester A. J. Borgdorff en Wethouder mw. P. van den Burg-Boersma begonnen worden om het dieper gelegen object bovengronds te halen.