Keuringsdienst van waren
VWA stimuleert gebruik vloeibaar vet in de horeca
De VWA gaat in kaart brengen welk frituurvet horeca-ondernemers doorgaans gebruiken. De VWA wil het gebruik van vloeibaar vet stimuleren. Vast vet verhoogt namelijk het cholesterolgehalte in het bloed en vormt daarmee een risico voor hart- en vaatziekten. De komende maanden bezoeken controleurs van de VWA een groot aantal horeca-ondernemers om daar een monster te nemen van het frituurvet.
Vast en vloeibaar vet
Vet is altijd een mengsel van verschillende vetzuren. Vet met veel verzadigde vetzuren is ongezond. Vloeibaar vet, zoals olie, bevat relatief veel onverzadigde vetten. Deze zijn juist goed voor hart- en bloedvaten. Transvetzuren zijn onverzadigde vetzuren die een slecht effect hebben op het cholesterolgehalte. Vast vet bevat veel verzadigde en transvetzuren.
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil dat Nederlanders minder verzadigd vet gaan eten. Niet alleen de VWA wijst horeca-ondernemers op de gezondheidsvoordelen van vloeibaar vet. Het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën en Koninklijke Horeca Nederland zijn met de campagne 'Verantwoord Frituren' gestart. Door middel van een poster kunnen deelnemende cafetaria's of snackbars klanten laten zien dat zij bakken in vloeibaar vet. Het Voedingscentrum heeft een campagne 'Let op verborgen vet', gericht op de industrie en de consument.
Meer informatie:
· · Voedingscentrum
· · Campagnesite 'Verantwoord Frituren'