Den Haag, 31 maart 2004
Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
1. Heeft u kennisgenomen van het bericht dat artsen door geneesmiddelenfabrikant Astra Zeneca betaald krijgen voor het voorschrijven van een specifiek geneesmiddel?
2. Vindt u het van belang om te weten in hoeverre ook andere farmaceutische bedrijven zich schuldig maken aan ongeoorloofde promotie? Zo ja, hoe gaat u daar achter komen?
3. Hoe beoordeelt u dergelijke praktijken in het licht van de door u beoogde gereguleerde marktwerking in de gezondheidszorg, nu eens te meer blijkt dat de farmaceutische industrie de ongeschreven en geschreven wetten van de vrije markt aan de laars lapt?
4. Kunt u aangeven in hoeverre u met de nieuwe Geneesmiddelenwet denkt een einde te kunnen maken aan deze omkooppraktijken?
5. Wat is er sinds de ongeoorloofde promotiepraktijken van geneesmiddelenfabrikant Bayer door u ondernomen ter bestrijding van ongeoorloofde promotie? In hoeverre heeft de klacht die tegen Bayer is ingediend, geleid tot sanctionering door het CGR ?
6. Wanneer kan de Kamer het verslag van de Inspectie over resultaten van zelfregulering ontvangen?
7. Hoe staat het met de plannen die u heeft aangekondigd in het laatste AO over geneesmiddelenbeleid, om belasting te gaan heffen op reclame-uitgaven?
8. Kunt u aangeven welke rol de NMa, de FIOD/ECD en/of een toekomstige zorgkamer kunnen spelen ter beperking van de promotie van geneesmiddelen?
9. Vindt u dat de huidige zelfregulering ten aanzien van promotie en reclame van de farmaceutische industrie goed functioneert? Zo ja, keurt u de genoemde activiteiten goed?
Zo nee, wat gaat u concreet doen om ervoor te zorgen dat farmaceutische bedrijven zich bezighouden met het fabriceren van geneesmiddelen met een normale prijs/kwaliteitsverhouding? Hoe gaat u ervoor zorgen dat er eindelijk een einde komt aan het beïnvloeden van artsen en apothekers met cadeautjes, kortingen en bonussen en wat er al niet meer verzonnen wordt? Kortom, wanneer zorgt u ervoor dat geneesmiddelen voorgeschreven en afgeleverd worden op niets anders dan puur medische gronden?
Trouw van 30 maart 2004 Dokters betaald voor recept - farmaceut AstraZeneca zou artsen geld bieden voor voorschrijven van eigen pil
zie: schriftelijke vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over mogelijke invloed op het voorschrijfgedrag van artsen door marketingactiviteiten van de farmaceutische industrie (ingezonden 28 januari 2004)
---
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.
Partij van de Arbeid