Ingezonden persbericht

Twintig obers op pad voor meer diervriendelijke restaurants

UTRECHT, 20040325 -- Twintig vrijwilligers van regiogroep Utrecht van de Stichting Wakker Dier zullen op 1 april in kelneroutfit in de avonduren duizenden menukaarten verspreiden in de binnenstad van Utrecht. 400 Restaurants in 20 gemeenten zijn aangeschreven om over te schakelen op een diervriendelijk beleid. Supermarkten spelen in op de wens van de consument voor een beter dierenwelzijn met een breed aanbod van scharrel-, biologisch vlees en vegetarische producten, maar de horeca blijft hierbij achter. De regiogroep is in regio Utrecht een offensief gestart voor meer diervriendelijke restaurants. De belangstelling in de regio is groot en men wenst "bewust" uit eten te gaan.


Geen 1 aprilgrappen voor de 500 miljoen dieren in de bio-industrie. De dieren leven in krappe, kale, betonnen hokken en schuren. Het pijnlijke knippen van snavels, hoektanden, staarten en de biggencastratie worden onverdoofd uitgevoerd om het stresssymptoom "kannibalisme" te voorkomen.
Scharrel- en biologische producten zijn afkomstig van dieren die een "diervriendelijk" leven leiden met veel bewegingsruimte, hooi en uitloop naar buiten.
De minister van landbouw hield afgelopen najaar een breed maatschappelijk debat over het slechte dierenwelzijn in de veehouderij dat eindigde met een krachtige oproep voor diervriendelijk eten.
Kijk op www.diervriendelijkuiteten.nl voor een lijst van diervriendelijke restaurants in Nederland.

Op 1 april van 17.00 u. tot 20.00 u. worden in de binnenstad van Utrecht door 20 vrijwilligers van regiogroep Utrecht in kelneroutfit duizenden menukaarten verspreid onder de restaurantgangers en het winkelend publiek. In bussen en trams wordt met reclameborden aandacht gevraagd voor diervriendelijk uiteten. Op 10 en 16 april zullen in andere gemeenten in de regio Utrecht soortgelijke acties plaatsvinden.

Op 1 september 2003 is de Stichting Wakker Dier van start gegaan met de regiogroep Utrecht als antwoord op de reacties van vele consumenten en van een sterk groeiende groep vrijwilligers. De afgelopen maanden zijn vanuit voorlichtingstands en op straat duizenden lijsten met diervriendelijke restaurants verspreid. De animo om "bewust" uit eten te gaan was dusdanig groot dat de regiogroep per 1 maart een offensief voor meer diervriendelijke restaurants is gestart.




Ingezonden persbericht