Gemeente Tilburg


1-4-2004
Aanbevelingen commissie Fijnaut door het college uitgewerkt Ruim 1,1 miljoen euro voor nieuwe maatregelen veiligheid in 2004

Het aanstellen van een programmamanager veiligheid, het instellen van een kleine en grote commissie veiligheid, vijf urgentiegebieden, opvang voor verslaafden en risicojongeren, prioriteit voor het aanpakken van kleine ergernissen en bestrijden verloedering is een greep uit de maatregelen die het college voorstelt als utwerking van de aanbevelingen uit de commissie Veilig Samenleven.

Op 27 januari 2004 heeft de gemeenteraad gedebatteerd over de aanbevelingen van de commissie Veilig Samenleven. Deze commissie heeft onder leiding van prof Fijnaut de sociale (on) veiligheid van Tilburg onderzocht. Op basis van de uitkomsten van het debat in gemeenteraad heeft het college maatregelen uitgewerkt. Het college wil zo snel mogelijk aan de slag. Hoewel een totaal pakket aan maatregelen voor de komende jaren nog verder uitgewerkt wordt heeft het college voldoende middelen kunnen vrijmaken om reeds te starten met een aantal maatregelen. Een deel van de middelen was reeds gereserveerd om aan de slag te gaan met de uitkomsten. Daarnaast wordt dankbaar gebruik gemaakt van middelen die het Rijk eenmalig ter beschikking stelt van de gemeente voor 2004. Tenslotte wordt voor minimaal een half miljoen euro binnen lopende programma's nader gericht op de aanpak van kleine ergernissen en bestrijding van verloedering.

Een essentieel onderdeel van de aanbevelingen van Fijnaut was gericht op de organisatie van het veiligheidsveld en samenwerking van verschillende partijen. Met het instellen van een kleine veiligheidscommissie bestaande uit gemeente, politie en justitie en een grote veiligheidscommissie waar ook alle uitvoerende instellingen in participeren neemt het college de aanbevelingen van Fijnaut over. Dit geldt ook voor het aanstellen van een programmamanager veiligheid.

Het college heeft vijf urgentiegebieden aangewezen waarvoor gebiedsgerichte acties worden uitgewerkt die dit jaar nog worden uitgevoerd. De gebieden zijn: Reeshofdijk, Verdiplein, Wilhelminapark, Pater van den Elsenplein en St. Anna. De aanwijzing is voorlopig. Voor 2005 wordt op basis van nadere analyse een nieuwe keuze gemaakt. Het centrum is permanent urgentiegebied.
Het college gaat niet zelf de acties bepalen, maar doet dit in overleg met in te stellen veiligheidsplatform waarin bewoners en instellingen zitten. Voor de acties is in totaal zo'n 185.000 ter beschikking.

Naast de gebiedsgerichte acties staan ook dadergerichte maatregelen op het programma. Voor 2004 wil het college een verblijfsruimte realiseren voor verslaafden en de opvang van Antilliaanse jongeren uitbreiden.

Onderdeel van de maatregelen vormt ook het toepassen van wettelijke mogelijkheden ter preventie en handhaving. Hiertoe hoort onder meer het politiekeurmerk Veilig Wonen en toepassing van de wet 'Integriteitsbeoordeling door het Openbaar Bestuur' om misbruik van vergunningen voor criminele activiteiten zoals witwaspraktijken tegen te gaan.

De maatregelen worden begin april voorgelegd aan de Raad. Op basis van de reacties van de Raad neemt het college in de tweede helft van april een definitieve beslissing over de geschetste maatregelen.

Bijlage:
Wat is er tot nu toe gedaan met de aanbevelingen van de commissie Veilig Samenleven

Invoering van programmamanagement en het opzetten van een goede informatiehuishouding

- Eenmaal per maand is er overleg tussen gemeente, politie en OM. Doel is een goede afstemming over de uitvoering van rapport Fijnaut zodat er een gedegen veiligheidsbeleid ontstaat.

- Er worden gesprekken gevoerd met kandidaten voor de programmamanager Veiligheid.

- In het veiligheidshuis wordt samen met O&I gewerkt aan het maken van een heldere en inzichtelijke informatiehuishouding
- Er is een ambtenaar vrijgemaakt om de projecten uit de Harde Aanpak te coördineren.

- Er is gestart met een wekelijks Wethoudersoverleg Veiligheid

Aanwijzen van urgentiewijken en het ontwikkelen van actieprogramma's op maat
In de wijken die worden aangewezen als urgentiewijken gebeurt al veel op het gebied van veiligheid
Verdiplein e.o.

· Er is een bewonerplatform opgericht. Deelnemers aan het platform zijn naast gemeente, politie en het opbouwwerk, de bewoners, de ondernemers en de gebruikers van het plein. Dus ook de groepen die regelmatig voor overlast zorgen nemen deel aan dit maandelijkse overleg.

· Er zijn allerlei acties in het openbare gebied geweest zoals verbeteren verlichting, plaatsen van paaltjes en maatregelen om parkeren van scooters en fietste verbeteren.

· Er vindt momenteel een inventarisatie plaats van de overlastgevende groepen die het plein gebruiken. Er wordt daartoe nauw samengewerkt tussen het veiligheidshuis en het buurtregie jongerenteam.
· Extra politietoezicht

· Het opbouwwerk gaat voorzieningen aanbieden voor speciale doelgroepen te weten, Antillianen, Marokkanen en Somaliers.(extra ruimte wijkcentrum)

· De winkeliersvereniging is heropgericht

· De communicatie met de buurt is geïntensiveerd. Niet alleen via het bewonersplatform maar ook door een ± maandelijkse uitgave van een speciale nieuwsbrief. Editie 2 is onderweg.

· Intensief overleg over handhaving o.a. met het BAT en boa's ivm schoon heel en veilig houden

· Er zijn gesprekken met de Aldi over het invullen ten behoeve van de buurt van de huidige leegstand van hun pand.

Reeshofdijk e.o.

· In juli 2003 is het verlichtingsniveau op de Reeshofdijk versterkt door het vervangen van armaturen.

· Er wordt op korte termijn een platform opgericht
· Met ingang van 20 november 2003 is de verlichting op de Reeshofdijk in het deel tussen de Auteurslaan en Taxandriëbaan aangepast zodat deze 's avonds én 's nachts blijft branden.

· Dat geldt ook voor de verlichting Langendijk van Bijsterveldenlaan tot Dillepad.

· Er is en wordt nog voor 15 maart 2004 flink gesnoeid aan de randen de Reeshofdijk tussen Heyhoef en Boerke Mutsaers.
· In 2003 is gestart met een jeugdteam (gemeente, politie, jongeren- en opbouwwerk) in Reeshof, dat inventariseert en jongeren volgt.
· In december 2003 is gestart met Buurtnetwerk jeugdhulpverlening 0 tot 12 jarigen.

· Op 22 januari 2004 startte in de Reeshof Buurtregie: Politie, gemeente, jongerenwerk, buurtconciërges woningcorporaties en maatschappelijk werk reageren direct op gevallen van overlast.
· Surveillance is van de dag naar de late avond en nacht verplaatst en sinds de carnaval 2004 nog eens verhoogdnaar 24 uur per dag.
· Er zijn 2 motorpolitiesurveillanten aan het politieteam toegevoegd.
· Bekende overlastlocaties worden vaker bezocht.
· Op korte termijn worden de volgende acties ondernomen:
- Er wordt een gesprek met jongeren uit de Reeshof georganiseerd. Actie: aanwezige bewoner in samenwerking met pastor.
- Plaatsen van borden bij bossen met strekking '1 uur na zonsondergang tot 1 uur voor zonsopgang verboden'. Actie: gemeente.
- Plaatsen borden Attentie buurtpreventie' indien de organisatie erachter staat. Actie: gemeente en coördinator BAR.
- Biketeam oprichten: politie houdt samen met jongeren toezicht. Actiecoördinatie: Politie. Overleg hierover met o.a. met jongerenwerk en BAR.

- Extra snoeien langs de bosranden van Boerke Mutsaers tot Heyhoef voor 15 maart 2004. Actie: gemeente.

- Opstapplaatsen voor fietspoolen realiseren. (Rees-mee-fietsproject). Actie: Opbouwwerk.

- Laagdrempelig meldpunt organiseren en bij de burger bekend maken. Actie: Politie. Gemeentelijk meldpunt 0800-1920 ook benutten. Actie: gemeente.

Wilhelminapark e.o

· Actief bewonersplatform

· Buurtregie

· samenscholingsverbod en alcoholverbod

· Instellen verblijfsruimte voor dakloze drugsverslaafden
· Continueren nachtopvang voor dakloze drugsverslaafden
· repressief optreden door zichtbare aanwezigheid van politie
· vergroten bekendheid en bereikbaarheid telefonisch meldpunt van politie en gemeente prioriteit van handelen geven aan overlastmeldingen wanneer het om drugsgebruikers gaat
· instellen spreekuur met GG&GD voor medische hulp en andere hulpverlening

· uitvoeren doelgroepverkenning overlastveroorzakers
· continueren verscherpte aandacht flat 'Spoorzicht'
· fysieke aanpassingen van meest onveilige plekken
· onderling kennis laten maken tussen bezoekers Traverse en bewoners
· duidelijke huis- en gedragsregels rondom de verblijfsruimte
· inzetten straathoekwerker

· onaantrekkelijk maken afwerkplekken

· Project 'operatie dot.spot'; zorghulptraject
· activiteiten voor jongeren organiseren in buurthuis
· houden van periodieke bromfietscontroles

· duidelijkheid over beleid rondom koffieshops

Pater van de Elsenplein e.o

· buurtregie

· jeugdteam dat al bijna een jaar actief is en dat met behulp van de scenarioaanpak al 35 jongeren in beeld heeft gebracht. Een aantal jongeren zijn door deze aanpak ook al van straat
· Leegstand in het winkelcentrum is tegen gegaan door een actief bemiddelen bij het vinden van een nieuwe huurder (PM gebiedsteam Oude Stad)

St Anna

· buurtregie

· actieve bewoners zijn verenigd in een buurtvereniging
· enkele binnenterreinen zijn gesloten

· er is een speelveld speciaal voor jongeren aangelegd (PM gebiedsteam Oude Stad)

Het verbeteren van de samenwerking

- Het Buurtregie jeugd is momenteel in de volgende gebieden: Pater van de Elsenplein, Korvel/ st Anna, Tilburg West, Verdiplein en Uitvindersbuurt/ Zeeheldenbuurt. Middels de scenarioaanpak zijn nu al ruim 200 overlastgevende en criminele jongeren in beeld gebracht.
- Met het buurtregie is een verbetertraject opgestart. Alle onderdelen daarvan zoals verbeteren samenwerking veiligheidshuis, verbeteren samenwerking zorgnetwerken, professionaliseren van de voorzitters, monitoren en signalering verbeteren zijn opgepakt. Daarnaast is er een nieuw buurtregie gestart in de Reeshof.

- Met diverse welzijnsorganisaties zijn of worden afspraken gemaakt over hun inzet op het gebied van veiligheid. Voor het jongerenwerk bijvoorbeeld gaat dat betekenen dat er begin 2005 met een nieuwe contract wordt gewerkt waarbij de nadruk zal gaan liggen op hun gerichte inzet op overlastgevende groepen. Tot die tijd doet het jongerenwerk er al alles aan om, ondaks het huidige contract, zoveel in deinst van het buurtregie straathoekwerk te verrichten en te participeren in de scenarioaanpak.

- Er zijn maatregelen genomen om de preventieve en repressieve keten rond Antillianen te sluiten. Aan de preventieve kant zijn maatregelen zoals het verbeteren van het inburgeringtraject het beter toe leiden naar werk, uitbereiden van DIREKSHON met o.a. 8 door de gemeente gefinancierde pensionplaatsen. Aan de repressieve kant is er een team van 3 rechercheurs vrijgemaakt om de criminele uit de doelgroepen in beeld te brengen. Dit heeft tot nu toe geleid tot een zeer gedetailleerde informatie over de groep en tot het oppakken van 2 mensen met 2 kilo heroïne.

- Bestuurlijk voert Tilburg, onder regie van de burgemeester van Rotterdam, intensief overleg met de burgemeesters van de Antillianengemeenten over afstemming in beleid en aanpak
- Tevens voert de loco-burgemeester over hetzelfde onderwerp overleg met de ministers De Graaf en Verdonck

Versterking van het veiligheidshuis door oprichten van bijzondere instellingen

- de afdeling onderwijs heeft partners benaderd om samen te werken in het realiseren van een school voor risicojeugd

- Er zijn contacten gelegd met de Glen Mills school met als doel meer Tilburgse probleem jeugd daar te krijgen.

- Het OM, de gemeente en het Leger des Heils zijn in gesprek over een na-detentie huis

- De diamantgroep gaat zorgen voor werkplekken voor mensen die een taakstraf hebben gekregen

Versterken bestuurlijke handhaving

- 3 gebieden zijn aangewezen als veiligheidsrisico gebieden. Het uitgaansgebied, het gebied rondom Traverse, en recentelijk de Reeshofdijk. In de eerste twee gebieden hebben al meerdere keren acties van preventief fouilleren plaats gevonden. (resultaten bij de politie)

- Er zijn op diverse plekken alcohol en samenscholingsverboden toegepast het gaat dan o.a. om het Stuyvesantplein, het Zomerpark en het Wilhelminapark.

- De gemeente is een actieve lobby gestart om te worden opgenomen in het experiment gratis verstrekking van heroïne

- In de APV is het artikel over samenscholingsverboden zodanig aangepast dat ook bij niet drugs gerelateerde overlast kan worden toegepast.

- In januari is een iemand aangesteld om de wet BIBOB binnen de gemeente uit te voeren. Dat heeft geleid tot o.a. onderzoeken naar twee slechte kroegen. Volgende week zal het college gevraagd worden die onderzoeken voor teleggen aan het landelijk bureau BOBOB voor nader onderzoek. Daarnaast is een illegale seksinrichting ontmaskerd en lopen nog onderzoeken naar diverse slechte kroegen en naar enkele discotheken. Dit kan worden gezien als een vervolg op de pilot Kroegentocht waarbij met diverse handhavende instanties afspraken zijn gemaakt zodat de pijlen hetzelfde zijn gericht.
- Er is een ambtenaar vrijgemaakt om het hele stelsel van bestuurlijke handhaving te verbeteren

- Er zijn werkbezoeken afgelegd aan o.a. Nijmegen en Rotterdam om de toepasbaarheid van artikel 9 uit de APV, persoonlijke verblijfsverboden, te vergroten. Dat wordt momenteel voorbereid.
- Met de Diamantgroep zijn afspraken gemaakt over de inzet van buurtconciërges Dit is vastgelegd in een Dienst VerleningsOvereenkomst (DVO). Onderdeel van de DVO is de gerichte inzet per gebied. Het buurtregie zal daarin sturend worden.

- De gemeente zit het maandelijks overleg met Willem II en politie, rondom de veiligheid bij de betaald voetbalwedstrijden voor, waarbij gestuurd wordt op terugdringing van politie-inzet door verhoogde inzet van stewards (bijvoorbeeld bij de verkeersregeling) en door betere infrastructurele maatregelen. Zo wordt momenteel de 'buitenring' van het bezoekersvak D vergroot en aangepast, zodat de uitstapprocedure voortaan binnen afgesloten hekken kan plaatsvinden. Dit vereist minder personele inzet.

afwikkeling van incidenten


- N.a.v. steekpartij, waarbij buschauffeur slachtoffer werd, hebben gemeente, politie en BBA direct afspraken gemaakt om de veiligheid in bussen te verhogen; zo maken gemeentelijke buurtcongiërges meer gebruik van de bus, waarbij zij toezicht houden en is via een extra gemeentelijke subsidie de helft van de bussen nu voorzien van videoregistratieapparatuur;

- De loco-burgemeester heeft met Tiwos en politie aanvullende veiligheidsmaatregelen afgesproken voor het braakliggend terrein Trouwlaan/Uitvindersbuurt ten tijde van de feestdagen;
- De loco-burgemeester heeft een café in de Zuidoosterstraat, direct na een dodelijke schietpartij, gesloten;

- Naar aanleiding van een geëscaleerd conflict op de Heuvel, waarbij diverse taxichauffeurs door de politie werden aangehouden, heeft onder regie van de gemeente spoedoverleg plaatsgevonden met vertegenwoordigers uit de taxibranche, de politie en de BBA en zijn direct aanvullende maatregelen getroffen, waaronder gewijzigde bebording en intensieve handhaving door de politie.

Een gezamenlijke communicatiestrategie

- Er is intensief en regulier contact tussen OM, politie en gemeente zodat er gezamenlijk wordt opgetrokken in de diverse uitingen
- Er wordt samen met het OM en de politie gewerkt aan 1 integraal communicatieplan dat de inzet op veiligheid goed in beeld brengt en die inzet ondersteund.