NVM

Nieuwegein, 1 april 2004

Nota Ruimte: NVM pleit voor zorgvuldig ruimtegebruik

NVM juicht nieuwe rol overheid toe en denkt mee over uitvoering

Met de Nota Ruimte heeft het kabinet nu één nota in handen over Ruimtelijke Ordening, Verkeer en Vervoer en de Groenstructuur. Eén beleidsinstrument dat bovendien gekoppeld is aan een uitvoeringsplan in de vorm van een jaarlijkse uitvoeringsagenda. Dat is volgens de NVM één van de sterke punten van de Nota. Ook is de branchevereniging positief over de nieuwe rol die de overheid zichzelf toeschrijft en spreken de heldere doelstellingen van de Nota de NVM bijzonder aan.

De NVM onderschrijft het uitgangspunt van het beleidsstuk: regel decentraal wat decentraal kan en beperk de centrale regie tot het noodzakelijk. Algemeen voorzitter van de NVM, Oscar Smit, is echter kritisch of dit in de praktijk ook haalbaar is. Nog niet alle provincies zijn volledig ingericht op het uitvoeren van een sterk en meer decentraal beleid.

Volgens Smit zal de centrale regie vanuit de overheid zich moeten concentreren op het concreet aanwijzen van gebieden waarbinnen ontwikkeling mogelijk is. Gezien de doelstelling en de prognoses voor de ruimtebehoefte kan Nederland niet volstaan met de realisering van de woningen in de bestaande steden. Er komen dus locaties bij die nu nog open ruimte zijn. Smit geeft aan dat het van het grootste belang is dat de ontwikkelingen en veranderingen in het buitengebied op een goede manier gestuurd worden, omdat er anders geen landelijk gebied meer overblijft.

De NVM pleit voor een optimale benutting van bestaand bebouwd gebied. Herstructurering van bestaand bebouwd gebied (bedrijfsterreinen én woonwijken) is een lastige, maar zeer noodzakelijke opgave die een maximale krachtsinspanning van velen vraagt. Alleen op deze manier zijn de doelstellingen in de Nota Ruimte haalbaar. Nieuwe terreinen ontwikkelen is immers vaak goedkoper en dus een verleidelijk alternatief. Herstructurering is een investering in onze toekomst die zichzelf op de lange termijn zeker terugverdient.

In een klein compact land met schaarse ruimte is het cruciaal om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de beschikbare ruimte. NVM-leden willen daar een belangrijke rol in spelen door regionale en lokale overheden te begeleiden en te adviseren, bijvoorbeeld over de manier waarop steden en dorpen zich ten opzichte van elkaar willen profileren.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij de persvoorlichtster van de NVM,
Thalia Luckel:
telefoon: 030-6085185
fax 030-6035468
internet: www.nvm.nl
e-mail: t.luckel@nvmorg.nl