BVE RAAD


Reactie Bve Raad op het rapport 'Eerlijk delen' van de Commissie Rekenschap:

De Bve Raad is verheugd dat in het rapport 'Eerlijk delen' geen nieuwe gevallen staan vermeld die al niet uit eerdere onderzoeken bekend waren. Dit bewijst dat de sector open en transparant heeft geopereerd en gerapporteerd.

'We zijn nu twee jaar verder en er zijn geen nieuwe feiten naar voren gekomen. Met andere woorden: de onderste steen was al boven', aldus voorzitter Margo Vliegenthart van de Bve Raad. 'De informatie aan en de discussies met de commissie hebben de bve-instellingen enorm veel tijd en aandacht gekost.'

De Bve Raad is van oordeel dat de commissie in haar rapport een redelijk evenwichtig beeld schetst van de praktijken ten aanzien van de bekostiging in de sector beroepsonderwijs en volwasseneneducatie. Het rapport maakt duidelijk dat de maatschappelijke opdracht van de sector en de gewenste flexibiliteit van het onderwijs een heldere regelgeving vereist. Helderheid die de afgelopen jaren in een aantal gevallen ontbrak en nog steeds ontbreekt.
Als voorbeeld kan worden genoemd de bekostiging van scholingstrajecten voor het behalen van deelkwalificaties, trajecten waar een grote behoefte aan bestaat. De commissie kwalificeert deze trajecten als 'rood'. Dit oordeel wordt door de Bve Raad bestreden. Er is op zijn minst sprake van tegenstrijdigheid binnen de regelgeving en er is in ieder geval sprake van gewenst beleid.

De commissie deelt op strikt juridische gronden niet de nuancering in de beoordeling van de 'rode' casuïstiek zoals door staatssecretaris Nijs gepresenteerd in 'Ruimte voor Rekenschap'. De Bve Raad deelt de opvatting dat het wenselijk is dat helder is wat wel en niet is toegestaan, maar is tevens van oordeel dat voor een beslissing tot eventuele terugvordering ook de politiek-bestuurlijke en maatschappelijke context dient te worden meegewogen. Indien de staatssecretaris consistent handelt ten opzichte van eerdere opvattingen, dan kan slechts de zwaarste categorie 'rood' voor terugvordering in aanmerking komen. Dit zou voor de bve-sector maximaal 2 miljoen euro betekenen.

De Bve Raad wacht met vertrouwen het oordeel van staatssecretaris Nijs af over de conclusies en aanbevelingen van de commissie. Hierbij gaat de raad er van uit dat de staatssecretaris de opmerkingen in het rapport over de helderheid van de regelgeving ter harte neemt.
-----------