Ingezonden persbericht


Geac Technology realiseert meertalige website voor Belgische Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

Online toegang tot 6.000 kunstwerken in het Frans en Nederlands

Brussel, 1 april 2004 - Technologie en expertise van Geac (nasdaq: GEAC, tsx: GAC) vormen de basis voor de eerste meertalige website die toegang biedt tot de kunstcollecties van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (K.M.S.K.B.). Geac Library Solutions werkte nauw samen met de K.M.S.K.B in Brussel aan de ontwikkeling van FABRITIUS (www.opac-fabritius.be), een tweetalige online catalogus. Deze database bevat nu ongeveer 6.000 kunstwerken, waarvan 2.000 met afbeelding. Op termijn wordt elk kunstwerk van een afbeelding voorzien.

Geac werkt samen met de K.M.S.K.B. om de oplossing aan te bieden aan kunstmusea in de gehele wereld. "Door deze samenwerking kunnen we onze Vubis Smart-software buiten de bibliotheekwereld gaan leveren. Met het krachtige multimedia-dataformaat kunnen uiteenlopende museumcollecties snel en efficiënt online worden getoond", zegt John Brooks, algemeen directeur Geac Library Solutions. "Meertalige markten zijn zeer interessant voor Geac. In Noord-Amerika bijvoorbeeld, zien we verregaande mogelijkheden in meertalige regio's zoals Oost-Canada en het Zuid-Westen van de V.S." Geac heeft buiten Noord-Amerika al 100 contracten gesloten voor Vubis Smart en een succesvol verkoopprogramma voor Europa opgezet. Op basis van dit succes wil het bedrijf de oplossing ook in de Verenigde Staten op de markt brengen.

De K.M.S.K.B. startte in maart 2000 met een onderzoeksproject om geïnteresseerden door middel van een database inzage te bieden in de collecties van het Museum voor Oude Kunst, het Museum voor Moderne Kunst, het Wiertzmuseum en het Constantin Meuniermuseum. In deze musea zijn zo'n 25.000 kunstwerken uit de collecties oude, moderne en hedendaagse kunst te zien. Het gaat hierbij om schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen, affiches en verschillende decoratieve voorwerpen. Doel van dit project was belangrijke Belgische musea te voorzien van een krachtig instrument voor het beheer van de collecties en de catalogusgegevens via internet toegankelijk te maken voor het publiek. De naam van het systeem, FABRITIUS, komt van Carel Fabritius, een Hollandse schilder uit de 17de eeuw, en is tevens een acroniem voor Fine Arts BRussels InTernet and Intranet USers.

"Het groeiende aantal bezoekers en informatieverzoeken onderstreept dat er grote interesse is in een online catalogus", zegt Helena Bussers, hoofdconservator van de K.M.S.K.B. "We hebben nauw samengewerkt met Geac aan de ontwikkeling van deze software voor musea en zullen in de komende maanden de catalogus verder invullen."

Voor de veiligheid en vertrouwelijkheid zijn sommige gegevens alleen toegankelijk voor het wetenschappelijk personeel van de instelling. De gegevens die zichtbaar zijn voor het publiek, zijn vergelijkbaar met catalogidata, zoals inventarisnummer, titel, naam van de kunstenaar, afmetingen enzovoorts. Daarnaast is ook online te zien in welke zalen de werken hangen of staan. Het systeem is uitvoerig voorzien van hyperlinks die een vlotte navigatie bieden. Dit gebeurt op basis van verschillende criteria, waaronder soort kunstwerk, naam van de kunstenaar en iconografie. De informatie wordt via een interface in het Frans en Nederlands ingevoerd in FABRITIUS. De eindgebruiker kiest zelf de taal waarin hij of zij de database wil raadplegen.

Geac Vubis Smart basis voor FABRITIUS

De K.M.S.K.B. gebruikte de Vubis Smart-software van Geac al voor het vastleggen van informatie uit de museumbibliotheek. Vubis Smart is gebaseerd op Caché, software voor databasebeheer die is ontwikkeld door Intersystems. De K.M.S.K.B. heeft voor Vubis Smart het FABRITIUS-format ontwikkeld voor het online vastleggen van kunstcollecties. De uitwisselbaarheid met andere Vubis Smart-formats - zoals Smart, Unimarc en MARC 21 - zorgt voor een krachtig meertalig systeem voor het automatiseren van activiteiten van bibliotheken en musea.

Het FABRITIUS-format werd ontwikkeld op basis van de Categories for the Description of Works of Art, een methodologie van het Getty Research Institute. Door gebruik te maken van een internationaal erkende standaard, mikken de ontwerpers van het project op een internationaal klantenbestand. Dit systeem voldoet ook aan richtlijnen van de Information Society en van verschillende overheidsinstellingen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Ann Melaerts Pierre-Yves Desaive
Geac Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België +32 2.727.78.00 +32 2.508.32.60
ann.melaerts@geac.com pydesaive@fine-arts-museum.be