De Unie


Beveiliging - Nog geen zicht op een nieuwe VPB-CAO


1 april 2004 - De laatste onderhandelingsronde op 30 maart jl. heeft niet geleid tot een nieuwe CAO. Tijdens deze ronde heeft De Unie tegenvoorstellen ingebracht. Hierbij heeft De Unie expliciet aangeven dat onze leden eigenlijk niet langer willen wachten op de nieuwe CAO en dat De Unie deze keer, na vier rondes eindelijk resultaten wil boeken om te komen tot een nieuwe VPB-CAO.

Hoewel de werkgeversdelegatie dezelfde wens heeft uitgesproken gaven zij heel snel aan dat zij onze (FNV, CNV en De Unie) voorstellen niet wilden inwilligen. Als argument gaven zij aan dat onze voorstellen volgens de kosten zullen verhogen. Het gaat dan met name om de volgende voorstellen:

* Een betere en rechtvaardige reiskostenvergoeding, nieuwe reiskosten systematiek, vanaf 10 km alle afgelegde kms woon-werk bij elkaar optellen, en dit te vergoeden met 0,14 per km. Voor wat betreft de zakelijke reiskostensystematiek verandert slechts de vergoeding 0,28 in plaats van 0,27 per km van nu.
* Afschaffen van ongelijke behandeling,
Het afschaffen van het verschil tussen medewerkers die korter en langer dan 13 perioden in dienst zijn (medewerkers die korter dan 13 perioden in dienst zijn krijgen 70% van het loon in plaats van 100% en zij hebben te maken met wachtdagen).
* Het kunnen waarborgen van het afgesproken pensioenniveau/ambitie, De huidige pensioenpremie moet verhoogd worden met ongeveer 35% wil iedereen in de toekomst toch zijn/haar verdiende pensioenuitkering kan ontvangen. Werknemers zullen ook hun aandeel (40%) hierin moeten betalen.

* Een tegemoetkoming ( 10,- per periode) in de ziekenfondspremie, Afgelopen jaren zijn de premies voor ziekenfondsen flink verhoogd en de betaalbaarheid hiervan wordt steeds moeilijker voor onze leden, vooral nu de werkgevers niet van de nullijn (als loonsverhoging) willen afwijken.

Naast boven genoemde onderwerpen stuiten ook andere voorstellen van ons tegen een onbegrijpelijke weerstand bij werkgevers o.a.:
* behoud van banen bij contractwisseling,
* minimalisering van de onzekerheid van werknemers bij het aanzeggen van diensten binnen bloktijden,

* looptijd (9 maanden) van de nieuwe CAO.

Argumenten van de werkgevers voor hun weerstand o.a.:
* slechte economische ontwikkeling in Nederland,
* krimpende markt,

* afname uren voor opdrachten,

* lagere tarieven,

* te hoge kosten

Ondanks ons herhaaldelijke verzoek werden deze argumenten op geen enkele wijze onderbouwd door de werkgeversdelegatie, met concrete cijfer of gegevens, tot nu toe.

Hoe verder?
De werkgevers hebben aan ons nog een extra kans (een extra onderhandelingsronde) gevraagd om alsnog te komen tot een nieuwe CAO. Dat zal plaats vinden op 21 april aanstaande. Intussen gaan de werkgever nog een keer bij zichzelf te rade. Wij hebben dit geaccepteerd onder de voorwaarde dat hierna geen uitstel meer is en dat wij dan tot onze leden zullen wenden. De Unie zal dan in overleg met de leden bepalen wat de volgende stap in dit traject zal worden.

Direct na de bovengenoemde datum worden leden van De Unie ook per post door ons geïnformeerd.

Onderhandelaars
Uw onderhadelaars zijn T. Hagman, P. Roos en S. Koetloe

Peter Roos
Bestuurder

donderdag, 1 april 2004