Openbaar Ministerie

Leeuwarden, 1 april 2004

Aanpak veelplegers in Fryslân van start

Het Openbaar Ministerie, de politie Fryslân, de gemeente Leeuwarden, Reclassering Nederland, de Dr. Kuno van Dijk Stichting en het Leger des Heils gaan vanaf 1 april 2004 een groep van 35 veelplegers in Fryslân aanpakken om te bewerkstelligen dat zij minder strafbare feiten plegen. De aanpak vindt plaats langs twee wegen: begeleiding op maat of tijdelijke verwijdering uit de maatschappij.

Aanpak
De 35 veelplegers worden vanaf 1 april persoonlijk over de nieuwe aanpak geïnformeerd. Vanaf dat moment worden zij extra scherp in de gaten gehouden en kunnen ze vrijwillig instappen in een begeleidingstraject. Daarbij moet worden gedacht aan begeleiding op het gebied van o.a. huisvesting, scholing, financiën en afkicken. Alle 35 veelplegers zullen intensief worden gevolgd door de politie. Zodra er een strafbaar feit wordt geconstateerd, volgt er een reactie. Politie en justitie zullen de 35 veelplegers eerder voorgeleiden, eerder de voorlopige hechtenis vorderen, sneller dagvaarden en tijdens de zitting hogere gevangenisstraffen eisen (uitgangspunt: het dubbele van de normale straf).
Het Openbaar Ministerie heeft met de rechtbank Leeuwarden afgesproken dat er capaciteit is om in beginsel twee keer per maand een zogenaamde veelplegerszitting te houden. Ook tijdens de detentie zal er extra aandacht aan de veelplegers worden besteed.

Veelplegers
In Fryslân worden in eerste instantie 35 veelplegers aangepakt. Zij zijn allen woonachtig in de gemeente Leeuwarden en geselecteerd uit een groep van 159 veelplegers die aan de landelijke definitie van zeer actieve veelpleger voldoen:
een persoon van 18 jaar of ouder die over een periode van vijf jaar meer dan tien processen-verbaal tegen zich zag opgemaakt waarvan tenminste één proces-verbaal in het peiljaar (=2003). De 35 veelplegers zijn voor het project geselecteerd, omdat ze actuele overlast veroorzaken. Zij plegen vooral vermogensdelicten, zoals (winkel)diefstallen. Onder de 35 veelplegers zijn 34 mannen en 1 vrouw. Het merendeel van hen is verslaafd aan alcohol en/of drugs.

Monitoring
Het veelplegersbeleid is onderdeel van het Veiligheidsprogramma. Dat houdt in dat het effect in termen van een eventuele reductie van criminaliteit in de metingen rond dit Veiligheidsprogramma wordt meegenomen. Het Openbaar Ministerie zal daartoe bijhouden hoeveel veelplegers er worden berecht en wat de opgelegde sancties zijn. Overigens is de inschatting dat ten hoogste 10% van de doelgroep voldoende bereid en in staat zal zijn tot een wending in de criminele levensloop.