Productschap Wijn

Nieuws

Oogstbericht Griekenland

Oogst- en vinificatierapport Griekenland 2003
De oogst van 2003 in Griekenland is een van de beste in de laatste twee decenia geweest. Ideale weersomstandigheden in de meeste wijnstreken hebben gezorgd voor een zeer hoge kwaliteit van de druiven. Droge warme zomers, voldoende maar niet teveel regenval en ideale oogstcondities hebben het hoge verwachtingspatroon van de wijnmakers bepaald in het afgelopen jaar.
Het produktievolume is in 2003 licht toegenomen; volgends de eerste schatiingen is circa 7% meer wijn geproduceerd t.o.v. het jaar 2002. Deze toename is relatief laag als men bedenkt dat het jaar ervoor in veel wijngebieden de wijnproduktie ongekend laag was door de beroerde weersomstandigheden. De bescheiden groei in het produktievolume is vooral te danken aan het streven van steeds meer producenten naar lagere opbrengst per hectare ten gunste van de kwaliteit. Hieronder worden de belangrijkste wijnstreken van Griekenland afzonderlijk besproken.
THRACÏE
Maronia:
De weersomstandigheden in Maronia, een kleine streek in het noordoosten van Griekenland, waren prima gedurende het gehele jaar. De gunstige temperatuur en de afwezigheid van extreme kou of hitte hebben voldoende suikers en goede zuren aan de druiven gegeven. Chardonnay bereikte hier een suikergehalte van ruim 12 graden beaumé. Syrah heeft in Maronia optimaal kunnen rijpen, met name door het mooie weer in september. Er wordt daarom een rijke wijn verwacht waar het expressieve bouquet van syrah duidelijk aanwezig zal zijn. MACEDONÏE
Naousa:
De winter bezorgde hevige regenval in het gebied van Naousa. De condities tijdens de lente en de zomer waren gelukkig zeer gunstig maar het produktievolume was uiteindelijk lager dan het jaar ervoor. Door een gunstige zomer zijn merlot- en syrahdruiven tien dagen eerder geplukt. De eerste pluk van xynómavro heeft laten zien dat we Xynómavrowijnen van uitzonderlijke kwaliteit mogen verwachten. Amyndeo:
In Amyndeo was de strenge winter niet gunstig voor de druiven. Er is plaatselijk vorst opgetreden en de groeicondities waren gedurende de winter verre van ideaal. Gelukkig zorgde de goede weersomstandigheden tijdens de lente en de zomer voor een inhaalslag in kwaliteit. De eerste berichten na de vinificatie zijn voornamelijk de zeer goede kwaliteit en rijpingspotentieel van de xynómavro van Amyndeo. Goumenissa:
Ondanks een lichte vertraging in de bloei, is de oogst zeer succesvol geweest voor de het gebied van Goumenissa. Goede kwaliteit van de uitheemse druivensoorten creëert grote ambities voor de wijnen van Goumenissa. De inheemse negóskadruif toonde dit jaar betere rijping dan de xynómavrodruif. De condities waren in het algemeen zeer gunstig tijdens de zomer en het oogsten door stabiele hoge temperaturen en weinig maar voldoende regenval.
Halkidiki:
De oogst begon in Halkidiki eerder dan gewoonlijk, namelijk op de eerste dagen van augustus met het plukken van sauvignon blanc. De oogst wordt, voor alle druivensoorten, gezien als zeer succesvol door het behoud van een hoog suikergehalte en de juiste zuurconcentraties. Hiertoe droeg het uitstekende weer gedurende het hele jaar met milde temperaturen en lichte regenval bij. Een belangrijke succesfactor is tevens het toepassen van de juiste cultivatietechnieken door de plaatselijke wijnmakers. Er is gekozen voor een lage opbrengst per hectare omwille van een betere zuurconcentratie en een hoger suikergehalte. Dit is gelukt met gemiddeld 20% lagere opbrengsten, 0,5% hoger suikergehalte en 1% hogere zuurconcentratie ten opzichte van het jaar ervoor. De Merlotdruiven hebben eveneens een uitstekende suiker- en zuurconcentratie bereikt.
Athos Heilige Berg Agion Oros:
De weersomstandigheden op de Metochi, waar de meeste wijn wordt geproduceerd, waren net iets beter dan op de rest van het schiereiland. Geleidelijke en lichte temperatuurschommelingen en weinig regen zorgden voor een vervroegde oogst van athíri- en assýrtikodruiven. Goede kwaliteit wordt verwacht voor de andere druivensoorten van het gebied, cabernet sauvignon, limnió en xynómavro .
Côtes de Meliton:
Op Chateau Porto Carras begon de oogst op 20 augustus en duurde tot medio oktober 2003. De druiven waren van zeer goede kwaliteit en het productievolume is toegenomen ten opzichte van 2002. Epanomi:
Ongeveer dezelfde weersomstandigheden als in Côtes de Meliton waren van toepassing op het kleine wijngebied van Epanomi. De juiste temperaturen en de geleidelijke rijping van de druiven laten de wijnmakers in Epanomi hopen op een wijnjaar van goede kwaliteit. Drama:
De oogst was allesbehalve drama in Drama. Het was een van de beste jaren ooit voor dit wijngebied. Uitstekende weersomstandigheden tijdens het gehele jaar en tijdens het oogsten zorgden voor goede kwaliteit van de druiven. De gemiddelde opbrengst lag hier op 100 hectoliter per hectare. Er worden fruitige wijnen verwacht. IPIROS
Zitsa Metsovo:
Zowel in Zitsa als in Metsovo waren de condities tijdens de zomer zeer geschikt voor de wijnmakers. In Zitsa wordt verwacht dat de inheemse debínadruif uitstekende mousserende wijnen zal voortbrengen waarin frisheid en delicate aromas zullen domineren. In Metsovo is als eerste begonnen met het oogsten van traminer. De blauwe variëteiten als cabernet sauvignon en merlot, welke op lagere plateaus worden gecultiveerd, hebben eveneens een zeer goede kwaliteit bereikt. THESSALIA
Rapsani:
De vorst in april veroorzaakte een aanzienlijke vermindering van de produktie van de inheemse druivensoorten stavrotó, xynómavro en krasáto. Echter de goede condities na april tot en met het oogsten resulteerden in een goede oogst met hoge suikergehaltes. De eerste berichten tijdens de vinificatie van de wijnen van het appellation Rapsani zijn zeer positief; volle wijnen met voldoende tannines benadrukken het rijpingspotentieel van de Rapsaniwijnen van dit wijnjaar.
STEREA ELLADA
Attica:
In Attica is de kwaliteit van de oogst uitstekend. Voldoende regenval in de winter en milde temperaturen in combinatie met een droge zomerperiode droegen bij aan de goede rijping van de druiven. De oogst begon tien dagen eerder dan gewoonlijk. De wijnmakers spreken van de beste oogst van de laatste tien jaar. De opbrengst is, door de aanhoudende droogte in de zomer, gedaald met circa 20%. Fthiótida:
In dit gebied is zowel de kwaliteit als de opbrengst dit jaar zeer goed. In de winter was er voldoende regenval wat het grondwaterpeil van het gebied gelukkig aanvulde. De temperaturen, die deze winter hoger waren dan gewoonlijk, en de beperkte regenval in de zomer dwongen de wijnmakers om zeer voorzichtig te zijn in de wijngaard. De oogst is uitstekend van kwaliteit; de eerste berichten tijdens de vinificatie zijn zeer bemoedigend voor de Syrah- en Merlotwijnen van het gebied. Er worden volle wijnen met veel fruit verwacht. Hetzelfde geldt voor Assyrtiko- en Robolawijnen van dit gebied. Viotía:
Uitstekende kwaliteit met zeer gezonde druiven is het kenmerk van de oogst in Viotia. De droge zomer heeft de laatste rijping van de rhodítis- en savatianódruiven licht negatief beïnvloed. Grenache rouge, syrah en sauvingon blanc zijn van goede kwaliteit. Wijnmakers die de opbrenst laag hebben gehouden zullen in dit gebied hele goede wijnen produceren.
PELOPONNESUS
Achaïa-Pátras:
In de hoger gelegen wijngaarden is de kwaliteit uitstekend. Men spreekt van de beste oogst in de laatste tien jaar. In lager gelegen wijngaarden is er een gemiddelde toename van één beaumé in het suikergehalte. De opbrengst van rhodítis lag 30% lager dan gemiddeld. De opbrengst van andere belangrijke druivensoorten van het gebied, vooral chardonnay en cabernet cauvignon, is aanzienlijk toegenomen; exacte cijfers zijn helaas niet beschikbaar.
Neméa:
In Neméa is een uitstekende oogst behaald. Vooral op de hoger gelegen wijngaarden, boven de 650 meter, was de opbrengst iets lager maar de kwaliteit van de druiven uitstekend. Elders in Nemea is de rijping minder goed ontwikkeld als in de hooggelegen wijngaarden, echter het eindresultaat was bevredigend.
Mantínia:
Mantína had te maken met aanhoudende regenval tijdens de winter. Dit heeft de bloei van de druiven behoorlijk tegengehouden. De goede zomercondities hebben gelukkig de verdere ontwikkeling bespoedigd en de eerste resultaten zijn dan ook zeer goed. De gemiddelde opbrengst ligt op hetzelfde niveau als vorig jaar.
EGEÏSCHE EILANDEN
Santorini:
Dit oogstjaar was uitstekend voor het vulkanische eiland Santorini. Er waren gedurende het gehele jaar goede weersomstandigheden. Voldoende, maar niet teveel regenval in de winter en een mooie lente hebben bijgedragen aan de goede ontwikkeling van de druiven. De opbrengst ligt hoger dan gemiddeld en de kwaliteit van de oogst is zeer goed. De wijnen van Santorini worden dan ook zeer fruitig en aromatisch verwacht.
Sámos:
De opbrengst is toegenomen met ruim 10% ten opzichte van vorig jaar. De kwaliteit van de Muscaat druif is mede door de juiste weersomstandigheden gedurende het hele jaar uitstekend. Rhódos:
De hoge temperaturen in augustus hebben de rijping van de druiven licht beinvloed op het eiland Rhódos. Ondanks de verlate oogst is de kwaliteit zeer goed, zij het met iets minder suikers dan gewoonlijk. Páros:
De opbrengst is op Paros toegenomen met circa 20% en men spreekt van een uitstekende oogst. De eerste witte wijnen worden begin lente verwacht.
IONISCHE EILANDEN
Cephaloniá:
Ondanks een vertraging van de bloei en schommelingen in de rijping, is de oogst op 11 augustus , eerder dan gewoonlijk, begonnen met het plukken van muscat. De opbrengst is licht toegenomen ten opzichte van vorig jaar. De kwaliteit is uitstekend en er zijn zeer lekkere wijnen gemaakt. De alom bekende Robolawijn zal volgens de wijnmakers de beste van de laatste tien jaar worden.
KRETA
In de meeste wijngebieden van Kreta is er sprake van een lage opbrengst, circa 30% lager ten opzichte van vorig jaar, en een uitstekende ontwikkeling en rijping van de druiven. Het lagere produktievolume is te danken aan een lagere opbrengst per hectare die de meeste wijnmakers hebben nagestreefd. De oogst is laat begonnen en er worden krachtige en volle wijnen verwacht.
Einde bericht
© Copyright: Stavros G. Topaltzikis, Raymond van Oudshoorn www.grieksewijnen.nl
© Copyright oorspronkelijke tekst: The Greek Wine Federation, www.wine.org.gr
Tekst gebasseerd op het engelstalige rapport GREEK HARVEST REPORT 2003 van de Federatie Wijnproducenten van Griekenland (Greek Wine Federation)


Copyright © 1996-2004 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum