ARTSEN ZONDER GRENZEN



Rapport AzG toont verschrikkelijke gevolgen verkrachtingen in Congo

Kinshasa/Amsterdam,1 April 2004: Artsen zonder Grenzen (AzG) is zeer bezorgd over het voortdurende seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes in de Democratische Republiek Congo (DRC). Een jaar na het ondertekenen van een vredesakkoord dat een eind moest maken aan de oorlog in het land, behandelt AzG nog dagelijks slachtoffers van verkrachtingen in haar klinieken. De voortdurende instabiliteit in het land is hiervan de oorzaak. In Baraka, een stadje in de provincie Zuid-Kivu heeft AzG sinds augustus vorig jaar meer dan 600 slachtoffers van verkrachtingen behandeld.

Het feit dat de verkrachtingen door blijven gaan is voor een belangrijk deel te wijten aan het feit dat deze misdaden onbestraft blijven. Congolese politici hebben recentelijk verkrachting veroordeeld en beloofd de daders voor het gerecht te brengen. Tot nu is dat echter vooral veel retoriek gebleken en is er nog altijd geen concrete actie ondernomen om een eind te maken aan dit verschrikkelijke oorlogswapen. Elke gewapende groepering geeft andere groeperingen de schuld van het probleem. Voor zover AzG dit kan inschatten zijn ze allemaal verantwoordelijk. AzG dringt er daarom bij de huidige leiders in de DRC op aan hun woorden om te zetten in daden. Dit zal echter alleen maar gebeuren als er vanuit de internationale gemeenschap veel meer druk wordt uitgeoefend.

In een vandaag uitgebracht rapport 'Ik ken geen vreugde, geen rust meer' beschrijft AzG de vreselijke medische, psychische en sociaal-economische gevolgen van seksueel geweld in Congo en het gebruik van verkrachting van vrouwen en mannen als oorlogswapen. Het rapport is gebaseerd op medische gegevens en verhalen van slachtoffers in Baraka, het verschijnsel doet zich echter in het hele land voor. Het jongste slachtoffer dat AzG in Baraka behandeld heeft was een vierjarig meisje en de oudste een vrouw van 70, die door drie mannen verkracht werd voor de ogen van haar kinderen. Seksueel geweld leidt naast lichamelijk letsel tot een verhoogde de kans op de overdracht van het HIV-virus en ernstige complicaties bij zwangere vrouwen. De vrouwen hebben daarnaast last van angstaanvallen en nachtmerries. Met regelmaat worden ze door hun man en de gemeenschap verstoten. De beschikbare hulp is tot nu toe een druppel op de gloeiende plaat. Volgens AzG zijn de prioriteiten het opstellen van een nationaal behandelprotocol voor slachtoffers en de integratie van de behandeling in de wederopbouw van de medische voorzieningen in de DRC.

In Nederland zal Artsen zonder Grenzen het komend jaar aandacht vragen voor seksueel geweld in conflictsituaties in het kader van de publiekscampagne 'Oorlog went, behalve als je er midden in zit'.