Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

valys

Gehandicapten en ouderen furieus over invoering Valys

Vanaf vandaag worden duizenden gehandicapten en ouderen ernstig beperkt in hun behoefte aan mobiliteit. Zij dreigen in een sociaal isolement terecht te komen. Dat is een gevolg van de invoering van 'Valys', het nieuwe systeem van bovenregionaal vervoer van gehandicapten. De moties die in de Tweede Kamer waren ingediend om invoering van dit nieuwe systeem te voorkomen, zijn gisteren verworpen door CDA, VVD en LPF.

De afgelopen maanden zijn de belangenorganisaties van gehandicapten en ouderen overspoeld met duizenden reacties van gehandicapten en ouderen. Uit deze reacties blijkt overduidelijk dat de gevolgen van het nieuwe vervoersysteem hard zullen aankomen. Mensen kunnen hun familieleden niet meer bezoeken, hun hobby niet meer uitoefenen, hun studie niet meer volgen, geen vrijwilligerswerk meer doen en ga zo maar door.

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) heeft de afgelopen weken samen met de ouderenorganisaties (CSO), de Federatie van Ouderverenigingen (FvO), de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang, de actiegroep Geen Valys en vele andere organisaties alles in het werk gesteld om de voorgestelde verslechteringen te voorkomen. De belangenorganisaties hebben zich krachtig verzet tegen het "persoonlijk kilometerbudget". Mensen die niet per trein kunnen reizen, krijgen een kilometerbudget van 900 kilometer per jaar. Dat is nog geen 75 km per maand. Mensen die wel met de trein kunnen reizen krijgen een kilometerbudget van 450 kilometer per jaar. Ze betalen 0,16 per kilometer. Als het budget op is, kan de pashouder reizen tegen een kilometertarief van 1,25. Normaal sociaal vervoer, zoals vervoer naar ouders of vrienden, wordt hiermee enorm beperkt. Bovendien wordt het vrijwilligerswerk de das omgedaan.

Het resultaat is dat 1 april voor veel mensen een datum is geworden waarop zij geconfronteerd worden met een uiterst discriminerende maatregel, namelijk die van (gedeeltelijke) uitsluiting van deelname aan het maatschappelijk leven.
De CG-Raad onderzoekt samen met zijn bondgenoten of er tegen de staat juridische stappen te ondernemen zijn.

(Geplaatst: 1 april 2004)
---