FNV Bouw
datum: 01-04-2004
FNV Bouw: faillissement Havekes terecht
FNV Bouw heeft met instemming kennis genomen van het faillissement van afbouwbedrijf Havekes in Lisse, met nevenvestiging in Beesd. Dat nu zo'n 50 werknemers op straat staan, is de bond altijd nog liever dan dat ze zonder salaris moeten doorwerken. Een aantal werknemers heeft namelijk de laatste negen weken geen loon meer ontvangen. De stortingen voor 'vakantiebonnen' blijven al sinds juni vorig jaar achter; dit betreft een grote groep van het personeel. Ook FNV Bouw stond op het punt om faillissement aan te vragen; dat initiatief is nu genomen door A&O Services in Rijswijk, het sociaal fonds van de schildersbranche.
Regiobestuurder Janna Mud van FNV Bouw heeft schoon genoeg van de uitvluchten van directeur Havekes van het gelijknamige schilders- en stukadoorsbedrijf. Als het niet aan de bank ligt, dan heeft een opdrachtgever niet betaald. Zelfs voerde Havekes voor het uitblijven van salaris aan dat de betrokken werknemers een lening bij hem hadden lopen. Niets van waar. De werknemers zijn wanhopig: ze weten niet hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen. 'Straks staat bij mij de deurwaarder op de stoep', aldus een werknemer die al vergeefs bij het bijstandsloket van de gemeente had aangeklopt. Afgelopen woensdag was daarom ook voor de leden van FNV Bouw bij Havekes de maat vol. De weken daarvoor hadden ze telkens de faillissementsaanvrage nog voor zich uitgeschoven, bang om hun baan te verliezen. Regiobestuurder Janna Mud hield hun echter voor dat UWV de betaling van achterstallig loon slechts van de laatste dertien weken overneemt: "Van elke week dat wij later het faillissement aanvragen, schiet je het loon erbij in."
De werknemers klagen niet alleen over het financiële beleid van hun werkgever. Ook in sociaal opzicht rammelt het bij Havekes: 'Als je je ziek meldde, kon je ontslag krijgen.' Wie de laatste tijd nog wel en wie geen salaris ontving, hing volledig van de luimen van de werkgever af: 'Je moet geen kritiek uiten, want dan kun je het helemaal schudden.'
FNV Bouw vindt dat dit type 'ondernemer' beter van het toneel kan verdwijnen. De bond heeft sterke vermoedens dat Havekes een berg schulden achterlaat, niet alleen bij de sociale fondsen. Ook de stortingen in het pensioenfonds lopen achter. Verder mochten de werknemers al maanden de lease-auto's niet meer wegbrengen voor onderhoud of APK-keuring; die zouden dan door de leasemaatschappij zijn ingenomen. FNV Bouw haalde Havekes al meerdere malen voor de rechter omdat hij de CAO niet juist toepaste. Voor een grote groep van zijn huidige werknemers heeft het bedrijf sinds juni 2003 geen vakantierechten gestort: een schuld waarvoor nu waarschijnlijk de bedrijfstak opdraait.