Gemeente Dongen


Centrumontwikkeling en sociaal culturele huisvesting integraal opgepakt 01-04-2004 11:00

College kiest voor scenario Wonen

Het college van B en W geeft de voorkeur aan het scenario Wonen als ontwikkelingsrichting voor het centrum. In algemene zin kan gesteld worden dat het college meent dat deze variant het beste aansluit bij aard en schaal van Dongen. Ook de resultaten van de inspraakavonden en de enquête wijzen duidelijk in die richting. Op 8 juli 2004 beslist de raad over een onderbouwd voorstel over dit onderwerp, dat gericht is op kwaliteit en duurzame ontwikkeling.
Binnen het scenario Wonen is de locatie van de Cammeleur als het ware de spil van de centrumontwikkeling. Voorgesteld wordt om de Cammeleur te vervangen door woningbouw met eventueel een klein aantal winkels. De Cammeleur moet herbouwd worden op een goed bereikbare locatie, waarbij het college kiest voor het gebied van de St. Josephkerk. Ontwikkeling van het gebied van de St. Josephkerk is nu mogelijk omdat de drie betrokken partijen, namelijk het parochiebestuur, het college en de koper van de kerkgebouwen overeenstemming hebben bereikt over de volgende punten:
Verkoop van de Pauluskerk en de St. Josephkerk door het parochiebestuur aan de ontwikkelaar;
Verkoop van de begraafplaats en een gedeelte van het plein voor de Laurentiuskerk door het parochiebestuur aan de gemeente; Ontwikkeling van het gebied van de St. Josephkerk door de koper (er is overeenstemming tussen het college en de koper); Instandhouding van het gebouw van de Pauluskerk, waarbij de koper met medewerking van het college zorg draagt voor een passende invulling. Door de bereikte overeenstemming zijn de lopende procedures voor de aangevraagde sloopvergunning van de twee kerkgebouwen achterhaald. Voor de St. Josephkerk wordt door de koper een nieuwe procedure gestart.

Ontsluiting ontwikkelingsgebied St. Josephkerk
In het verkeersbeleidsplan is het gebied van de St. Josephkerk aangewezen om de centrumring te sluiten. Los van de gewenste verkeersafwikkeling is het voor een goede realisatie van het centrumplan van groot belang dat deze weg snel tot stand komt. In het gebied van de St. Josephkerk zijn er twee opties om ruimte te maken voor de weg: door middel van het slopen van de kerk of door het slopen van de pastorie. Gelet op de slechte bouwkundige staat en de (on)mogelijkheden om de kerk voor ander gebruik aan te wenden, kiest het college er voor om de kerk te laten slopen. De pastorie wordt in de gedachte van het college onderdeel van de nieuwe Cammeleur. De huidige Cammeleur wordt uiteraard pas afgebroken, als het nieuwe gebouw klaar is. De realisatie van een nieuwe Cammeleur past overigens binnen de lijn van het beleidsplan van het bestuur van de Cammeleur. In overleg met de Heemkundekring en de ontwikkelaar wordt gezocht naar mogelijkheden om bepaalde waardevolle elementen van de St. Josephkerk te behouden.

Huisvesting organisaties
In het betreffende gebied bevindt zich het gebouw van Tafeltennisvereniging BSM. Dit gebouw is in zeer slechte staat en wordt om die reden gesloopt. Dit heeft bovendien een positief effect op de ontwikkelingsmogelijkheden van het totale gebied. BSM wordt in een andere sportaccommodatie ondergebracht.

Het college hanteert daarnaast steeds als uitgangspunt een efficiënt en duurzaam gebruik van ruimte en gebouwen voor sociaal culturele organisaties. Dit betekent onder meer dat verschillende organisaties bij elkaar in één gebouw komen. In de nieuw te bouwen Cammeleur aan de centrumring wil het college de volgende organisaties huisvesten: De Cammeleur met al haar activiteiten, de Muziekschool, Musis Sacrum, Open Huis, Maatschappelijk werk en Oriëntatie.
In het voormalige kinderdagverblijf aan de Polarisstraat worden in ieder geval de fotoclub, natuurvereniging Ken en Geniet en de drie thans in het gebouw Pastoor Dirvenstraat gehuisveste kunstenaars ondergebracht. Op de locatie van het oude schoolgebouw aan de Pastoor Dirvenstraat komt woningbouw met een voorziening voor W-groep De Pijp. Deze voorziening kan ook door de wijk worden gebruikt.

De multifunctionele Cammeleur biedt ruimte aan andere gebruikers door middel van huur. Voor het parochieel centrum wordt een eigen oplossing gezocht nabij de Laurentiuskerk.
Ook moet er extra ruimte komen voor jongeren. Het college is al enige tijd op zoek naar een oplossing en verwacht deze binnen afzienbare tijd te kunnen realiseren.

Spoedige start
Nog dit jaar wil het college een aantal zaken dat verwoord is in het scenario Wonen aanpakken.
Zo wordt voor de ontwikkeling van de locatie Biezenplein onder projectontwikkelaars een prijsvraag uitgeschreven. Binnen dit plan moet ruimte zijn voor zowel woningen, winkels als parkeren. De tweezijdige ontsluiting van het deel van de straat Biezen tussen de rotonde en de ingang van het parkeerterrein is wat de planvorming betreft in de afrondende fase. Dit wordt zo spoedig mogelijk gerealiseerd.
Het college kiest er voor om het centrumgebied zoveel mogelijk autoluw te maken.
In de ontwikkeling van het centrumgebied is ruimte voor particuliere ontwikkelingen die passen binnen het scenario. Het college ondersteunt deze initiatieven dan ook zo veel mogelijk, waarbij ook hier geldt dat kwaliteit een belangrijk toetsingscriterium zal zijn.

Middelen
De gelden die nodig zijn voor de totale ontwikkeling van het centrumgebied en de sociaal culturele gebouwen moeten voor een deel gegenereerd worden door de ontwikkelingen van locaties zelf, maar ook deels door de gemeente. Onderzocht wordt of dit via eigen exploitatie-opzet kan. Daarbij worden ook zoveel mogelijk eenmalige baten uit verkoop van eigendommen betrokken. Denk hierbij aan het gebied De Pijler, de huidige muziekschool, het gebouw van Musis Sacrum, de huidige Cammeleur en de gemeentelijke eigendommen op de locatie St. Josephkerk. Ook wordt gekeken naar bestaande budgetten en overheidssubsidies.

Over de totale ontwikkeling van het gebied van de St. Josephkerk zal nog intensief overleg met de ontwikkelaar plaatsvinden. Het gaat dan niet alleen over de ontwikkeling als zodanig, maar ook over de wijze van bekostiging. In dit verband is het college bereid om op basis van open calculaties en open overleg eventuele exploitatietekorten af te dekken door middel van de verstrekking van bouwrechten. Dit kan zowel betrekking hebben op de locatie van de St. Josephkerk als op inbreidingsgebieden of eventueel te zijner tijd in de Beljaart.