College kiest voor renovatie stadsschouwburg Heerlen
Het college van burgemeester en wethouders heeft in zijn vergadering van 30 maart jl. definitief besloten definitief te kiezen voor de renovatie van de huidige stadsschouwburg. Dat voorstel zal in mei 2004 aan de raad ter vaststelling worden voorgelegd.
Podiumkunsten en theaterleven zijn belangrijk voor een stad en haar regio. Uit nationaal en internationaal onderzoek blijkt zelfs, dat ze na veiligheid en bereikbaarheid de belangrijkste kritische factor zijn in de aantrekkelijkheid van steden. Het dient in die zin grote economische belangen in onze stad. Daarnaast draagt een actief theaterleven heden ten dage in belangrijke mate bij aan de identiteit en het imago van een stad en haar regio.
Doorslag gevende argumenten voor deze keuze zijn de aanwezige kwaliteiten van de huidige stadsschouwburg, het DUBO aspect, het monumentale karakter en de inpassing in het bestemmingsplan. De financiële aspecten, de beschikbare alternatieve locaties, de te volgen procedures met het hieraan gekoppelde tijdverlies zijn voor het college de argumenten geweest om niet te kiezen voor het bouwen van een nieuwe stadsschouwburg, maar voor renovatie van de huidige schouwburg.
In 1961 opende Heerlen haar huidige theater. Het was het grootste theater in Nederland dat ruimte bood aan alle podiumkunstvormen van dat moment. Het werd bezocht door vele miljoenen mensen uit de stad, de regio en daarbuiten. In de laatste twee burgeronderzoeken van de stad Heerlen gaf ruim 70% van de bevolking aan het gebouw minimaal eenmaal per jaar te bezoeken. Het gebouw bezit bijzondere architectonische kwaliteiten en staat met zijn strakke vormgeving model voor het 'Nieuwe Heerlen'.
Wat betreft de plannen voor een nieuwe middenzaal is het college van mening dat deze weliswaar een grote meerwaarde kan hebben voor de stad, doch gelet op de huidige financiële situatie wordt thans niet besloten tot realisatie van deze middenzaal. Het college is van mening dat er nu wel zodanige voorzieningen getroffen moeten worden dat latere realisatie van deze middenzaal altijd mogelijk blijft.
De totale investeringskosten worden geraamd op E 37,3 miljoen.
Voor dit project is inmiddels E 7 miljoen gereserveerd. Het college wil de renovatiekosten verder voor een gedeelte afdekken door E 15 miljoen aan het "nutsfonds" te onttrekken. Het restant van de investeringskosten vormt een kapitaalslast die inclusief de exploitatielasten moéten worden gedekt vanuit de structurele budgetruimte die wordt gecreëerd door de lopende bezuinigingsoperatie.
Gemeente Heerlen, 2 december 2003
Gemeente Heerlen, 1 april 2004
Afdeling Communicatie
Hanny Bladt, tel. (045)5604070
persvoorlichting@heerlen.nl
---- --
Gemeente Heerlen