Nederlandse Aardolie Maatschappij
Persberichten
NAM: advies Commissie-Meijer doorbraak voor Waddenzee
01/04/2004
De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij BV) heeft vandaag met instemming kennis genomen van het eindrapport van de Adviesgroep Waddenzeebeleid (Commissie-Meijer). Daarin wordt het kabinet geadviseerd onder voorwaarden toestemming te verlenen voor productie en verdere exploratie van aardgas onder de Waddenzee als integraal onderdeel van toekomstig Waddenzeebeleid.
De Adviesgroep onder leiding van W. Meijer stelt in haar eindrapport vast dat er een sterke economische aanleiding is om het Waddengas in productie te nemen. Bovendien, zo wordt geconcludeerd, is er thans voldoende wetenschappelijke kennis om vast te stellen dat op ecologische gronden gaswinning niet langer kan worden uitgesloten.
Nieuwe onderzoeken - uitgevoerd na 1999 toen het toenmalige kabinet geen toestemming verleende voor Waddengasproductie wegens resterende onzekerheden omtrent de effecten van bodemdaling - hebben opnieuw onderstreept dat Waddengas vanaf de bestaande landlocaties Lauwersoog en Moddergat op verantwoorde wijze en zonder nadelige effecten kan worden geproduceerd.Op 15 januari bevestigde een speciaal beraad van Waddendeskundigen in de Fryske Akademy te Leeuwarden dat opsporing en winning van gas qua effect op het ecosysteem een zeer lage positie inneemt in de rangorde van menselijke activiteiten - lager nog dan recreatie.
De Adviesgroep adviseert gasproductie ter hand te nemen onder gecontroleerde omstandigheden. Hiervoor is een algemeen concept van grenswaarden ontwikkeld met als uitgangspunt dat de natuurlijke veerkracht van de Waddenzee niet wordt overschreden en natuurwaarden onaangetast blijven.Voor gaswinning betekent dit dat er een maximaal toelaatbare bodemdaling wordt vastgesteld. De aanslibbing door de natuurlijke dynamiek van de Waddenzee moet de daling door gaswinning en andere processen (zeespiegelstijging, natuurlijke bodemdaling, infrastructurele werken) kunnen bijhouden zodat er netto geen effect is op het niveau van de wadplaten. Een monitoringsysteem bewaakt dit proces. Mochten zich tijdens de gaswinning significante wijzigingen voordoen, dan moet de snelheid van productie worden aangepast.
In een eerste reactie zegt NAM-directeur Roelof Platenkamp deze aanpak volledig te ondersteunen: "De adviesgroep heeft een nieuwe denkwijze ontwikkeld. Langs innovatieve weg gaan ecologie en economie hand-in-hand, maar binnen strikte grenzen die de natuurwaarden veilig stellen. Ik beschouw dat als een win-win-situatie voor iedereen: winst voor de Waddenzee, winst voor de samenleving, de regio en voor ons bedrijf."Platenkamp omschrijft het eindrapport van de Adviesgroep als een doorbraak. "Waddengas is een vitale versterking van het kleine-veldenbeleid van de Nederlandse overheid en belangrijk voor de energievoorzieningszekerheid.
Voor het op peil houden van productie uit kleine gasvelden is het Waddengas van wezenlijk belang. En daarmee voor het unieke energiesysteem in ons land, bestaande uit het Groningen-veld, de kleine velden en de ondergrondse gasopslagen."Midden jaren negentig werd circa 40 miljard kubieke meter aardgas onder de Waddenzee ontdekt door middel van boringen vanaf de landlocaties Lauwersoog en Moddergat. Vanaf deze bestaande locaties kan de productie worden uitgevoerd. Voor de start hiervan behoeft geen boring meer te worden verricht. Het geproduceerde gas gaat via een nog aan te leggen pijpleiding naar de bestaande gasbehandelingsinstallatie bij Anjum.
De Adviesgroep adviseert voorts om verdere exploratie van Waddengas toe te staan. Op basis van alleen seismische gegevens worden er nog aanvullende volumes vermoed in de bandbreedte van 30 tot 130 miljard kubieke meter.
Platenkamp: "Hiervoor moeten nog proefboringen worden verricht. Hiertoe zullen wij te zijner tijd plannen opstellen, die dan de gebruikelijke inspraakprocedures zullen doorlopen. De NAM heeft zich er op vastgelegd dat deze tijdelijke activiteiten niet met installaties in de Waddenzee zullen plaatsvinden, maar altijd vanaf landlocaties of offshore van buiten het natuurgebied."
"Nu deze adviesgroep zich in brede zin heeft verdiept in de Waddenzeediscussie en hierover een integraal oordeel heeft gevormd, vertrouw ik op een positieve reactie van het kabinet alsmede een constructieve discussie in de Tweede Kamer," aldus de NAM-directeur.