Stichting Natuur en Milieu

Utrecht, 01 april 2004


Overlast door verlichte kassen aanpakken

Prof. dr. Lucas Reijnders van Stichting Natuur en Milieu heeft de kastelers en de overheid opgeroepen om de grote overlast die de omwonenden en de natuur ondervinden van verlichte kassen op korte termijn op te lossen. Hij deed dat tijdens de opening van Kom in de kas, de open dagen van de glastuinbouw, dit jaar met als motto Oog voor de samenleving. Nederland is het meest lichtvervuilde land ter wereld. De glastuinbouw is verantwoordelijk voor bijna de helft van het omhooggestraalde licht.

Lees hier meer informatie over Kom UIT de kas!
Lees hier voor de speech van Lucas Reijnders

Verlichting van kassen neemt hand over hand toe. De verlichting verstoort bioritmen van mens en natuur. In ons buitengebied verdwijnt de oerkwaliteit duisternis. Waar kan je nog de sterren zien? Voor verlichting en verwarming van kassen is bovendien veel energie nodig. Lucas Reijnders roemde de milieusparende kas in Harmelerwaard (gemeente Woerden), waar de opening plaatsvond. De glastuinbouw heeft een grote innovatieve kracht. Daarom kunnen de problemen met de belichting op korte termijn worden opgelost. Uit onderzoek blijkt dat volledige afscherming mogelijk is en waarschijnlijk ook economisch aantrekkelijk.

De glastuinbouw kent op milieugebied voorlopers en achterblijvers. Natuur en Milieu noemt de prestaties van de voorlopers bewonderenswaardig. De sector moet er nu voor moet zorgen dat de achterblijvers snel verbeteren of verdwijnen. Een innovatieve sector die zichzelf de 'Nokia van Nederland' noemt, moet in staat zijn om de gestelde doelstellingen en afspraken op het gebied van energie en bestrijdingsmiddelen te halen.

Telers kunnen zich niet verschuilen achter het argument dat de tuinbouw in het buitenland, bijvoorbeeld in Spanje, gemiddeld slechter is wat betreft bestrijdingsmiddelen. Nederlanders moeten concurreren met het topsegment. En de milieuprestaties van de Spaanse telers die aan onze supermarkten leveren zijn even goed als die van hun Nederlandse collegas. In de warme zuidelijke landen kan de teelt met minder fossiele energie toe. De overheid zou daarom terughoudend moeten zijn om het glasareaal in het relatief dure en volle Nederland uit te breiden.

Nadere inlichtingen
Gijs Kuneman, tel. 030-2331328
Marijke Brunt, tel. 030-2331328