Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

Den Haag, 31 maart 2004

LPF wil verruiming CO2-emissienorm glastuinbouwsector

De Lijst Pim Fortuyn is voorstander van een verruiming van de door minister Brinkhorst voorgestelde CO2-norm ten aanzien van de glastuinbouwsector.

LPF-woordvoerder Gerard van As vraagt zich af wat de inbreng van de ministers van Economische Zaken en Landbouw is geweest bij het totstandkomen van het CO2 emissieplan. Het kabinet is voornemens een CO2-norm op te leggen die volgens LTO Glastuinbouw de kop zal kosten van pakweg een kwart van alle glastuinbouwbedrijven en tegelijk de ontwikkeling van de bedrijfstak stillegt.

Wil dit kabinet de economie eigenlijk wel stimuleren? Mag de glastuinbouw nog wel concurreren met het buitenland? Sectoren die goed functioneren en nog veel potentie hebben worden afgestraft. De glastuinbouw bijvoorbeeld wordt na jarenlange inspanningen en het behalen van een reductie van de CO2 uitstoot in 2002 (met 16% ten opzichte van 1990) gestraft met nog strengere eisen.

De Lijst Pim Fortuyn wil dat de afspraken over de CO2-reductie moeten worden nageleefd, maar wel op een zo eerlijk mogelijke manier in vergeleken met het buitenland. Er zou immers sprake moeten blijven van een Level Playing Field.

Met het CO2-reductieplan stuurt het kabinet indirect de economie van ons land. Als de regering vasthoudt aan de strenge normen zal dit, volgens een rapport van KPMG en het Landbouw Economisch Instituut, in de tuinbouw 40.000 banen kosten en een tekort op de handelsbalans van
1,4 miljard euro met zich meebrengen. De vraag dringt zich op wie hier op slinkse wijze het platteland aan het saneren is. De uitstoot van de energiesector mag minder toenemen dan de gemiddelde economische groei, dus komt de stroomvoorziening in de knel, of wordt duurder. Verder is het opmerkelijk dat de luchtvaart, de grootste producent van CO2, buiten het Kyoto-verdrag wordt gehouden. Andere sectoren, bijvoorbeeld de chemie, die nauwelijks groei hebben vertoond, mogen wat betreft hun uitstoot wel groeien.

Volgens Gerard van As, woordvoerder VROM van de Lijst Pim Fortuyn, is het terecht dat we ervoor waken dat de economie niet ten koste gaat van het milieu. Maar omgekeerd zorgen de huidige maatregelen ervoor dat we straks niet meer kunnen groeien, bloeien en ademhalen. De mensen in de glastuinbouw wordt nu in ieder geval flink de keel dichtgeknepen. Als het aan de Lijst Pim Fortuyn ligt moet de glastuinbouw als volwassen economische sector worden beschouwd en moeten zij op dezelfde manier worden behandeld als glastuinbouwbedrijven in andere Noord-Europese landen.