Erasmus


29-03-04: Gezondheid Gerelateerde Kwaliteit van Leven van Chronische Leverpatiënten.
Een Nederlands Populatie-Onderzoek

Simone van der Plas promoveert woensdag 31 maart (Erasmus MC, faculteitsgebouw, collegezaal 7) op haar proefschrift Gezondheid Gerelateerde Kwaliteit van Leven van Chronische Leverpatiënten. Een Nederlands Populatie-Onderzoek

Veel chronische leverpatiënten kampen met vermoeidheid en depressie. Het is voor hen van belang dat deze moeilijk meetbare symptomen voldoende aandacht krijgen van de arts, maar ook maatschappelijk worden erkend.

Van der Plas vergeleek de kwaliteit van leven tussen leverpatiënten met een verschillende mate van verlittekening van de lever en getransplanteerde leverpatiënten en tussen patiënten met verschillende typen leverziekten. De promovenda concludeert dat chronische leverpatiënten en met name patiënten met haemochromatose, virale hepatitis C en gedecompenseerde cirrose een verminderde kwaliteit van leven hebben. Aangezien kwaliteit van leven wordt bepaald door zowel lichamelijke als emotionele/mentale dimensies, dient bij de behandeling van leverpatiënten voor beide aspecten aandacht te zijn.

Van de verschillende typen leverziekten (virale hepatitis, cholestatische leverziekten, autoimmuun hepatitis en haemochromatose) vertoonden haemochromatose patiënten (ijzerstapelings-ziekte) de meeste gewrichtspijn. Haemochromatose patiënten boven de 50 jaar hebben vaak te maken met een onomkeerbare ontsteking van een toenemend aantal gewrichten. Daarnaast nam bij deze patiënten de hoeveelheid beperkingen in het dagelijks functioneren veroorzaakt door emotionele problemen (depressiviteit, angstigheid) sterk toe met het toenemen van de leeftijd.

Promotoren:
prof.dr. S.W. van der Schalm, Inwendige geneeskunde, in het bijzonder de klinische hepatologie,
prof.dr. Th. Stijnen, Biostatistiek