Nuon

PERSBERICHT

Eerste reactie Nuon op kabinetsplannen voor energiesector:

Voorstellen kabinet benadelen energieconsument

Amsterdam, 31 maart 2004

De vandaag gepresenteerde kabinetsvoorstellen voor het energiebeleid maken de Nederlandse energievoorziening duurder, minder betrouwbaar, minder duurzaam en leiden tot minder concurrentie. Uiteindelijk is de klant slechter af in plaats van beter. Deze conclusie trekt Nuon na kennis te hebben genomen van de beleidsbrief van minister Brinkhorst.

In een eerste reactie zegt bestuursvoorzitter Ludo van Halderen teleurgesteld te zijn in de kwaliteit van de plannen. "Als deze weg wordt ingeslagen, verdwijnen de synergie-voordelen, wordt investeren in (duurzame) productie moeilijker en neemt het aantal marktpartijen af als gevolg van buitenlandse overnames", aldus Van Halderen. "De minister lost een probleem op dat niet bestaat en hij baseert zijn standpunt niet op feitelijke argumenten".

Volgens Nuon is de minister van Economische Zaken er niet in geslaagd de motivatie voor splitsing van energiebedrijven goed te onderbouwen. Zo schrijft de minister dat zijn eigen toezichthoudende instantie (DTe) de onafhankelijkheid van de netbeheerders niet kan waarborgen. Van Halderen: "De minister vertrouwt dus zijn eigen regulering niet, nóch het werk van zijn toezichthouder. En dat terwijl de huidige wet- en regelgeving juist zorgt voor onbelemmerde marktwerking, die nota bene is getoetst en voldoende is bevonden door diezelfde toezichthouder".

De bewijsvoering voor die goede marktwerking is dat inmiddels 24 energieleveranciers probleemloos gebruik maken van de netten, dat klanten binnen vijf werkdagen van leverancier kunnen wisselen en dat in een gedeeltelijk open markt nu al 30% van de particuliere klanten heeft gekozen voor een andere leverancier of een ander product.

Verder voert het kabinet met dit beleidsvoornemen geen consistent beleid vergeleken met andere sectoren. Van Halderen: "Kijk alleen maar naar de telecomsector en de infrastructuren voor het betalingsverkeer in Nederland en je ziet dat de overheid met twee maten meet. Die cruciale voorzieningen zijn voornamelijk in particuliere handen".

Ook staat het kabinetsplan om de bedrijven uiterlijk 1 januari 2007 te splitsen haaks op Europese ontwikkelingen. Vrijwel alle EU-landen bouwen met stimulering van hun overheden aan krachtige, geïntegreerde energiebedrijven, die zijn opgewassen tegen de concurrentie op de Europese energiemarkt. Door de energiebedrijven te splitsen verzwakt Nederland zijn energiesector ten koste van Nederlandse consumenten en bedrijven. Van Halderen: "De kwaliteit van onze energievoorziening zit niet alleen in de netwerken, maar vraagt investeringen in de totale infrastructuur. Een opgesplitste energiesector verhindert investeringen in de elektriciteitsproductie. Vroeg of laat betaalt de Nederlandse klant daarvoor de tol; de energievoorziening wordt minder betrouwbaar en de klant moet er méér voor betalen. Beide willen wij niet."

Over Nuon
Nuon is een toonaangevende energieonderneming, die met elektriciteit, gas, warmte en diensten bijna 3 miljoen klanten bedient in met name Nederland, België en Duitsland. De onderneming is actief in productie, handel, transport, distributie en levering van energie. De omzet in 2002 bedroeg ¬ 4,4 miljard. Bij Nuon werken circa 10.000 mensen. De belangrijkste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland, Noord-Holland en Friesland en de gemeente Amsterdam.