VVD



Nieuws

31 mrt 2004 - Kamervragen over Besluit
Financiële Zekerheid

Vragen van het lid De Krom (VVD) aan de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer over Besluit Financiële Zekerheid.

1. Deelt u de opvatting, zoals in de Nota van Toelichting bij het Besluit Financiële Zekerheid aangegeven, dat het Besluit met name moet worden toegepast als stok achter de deur bij niet kapitaalkrachtige bedrijven en dat financiële zekerheid niet onnodig gesteld moet worden?

2. Kent u de situaties in de provincies Zeeland (bedrijf Heros BV te Sluiskuil) en Limburg (bedrijf AVR-Keunen te Venlo) waar bij een verzoek tot wijziging van de milieuvergunning als aanvullende eis een financiële zekerheid ter hoogte van respectievelijk ¤3,5 miljoen en ¤9,4 miljoen wordt gesteld? Hoe beoordeelt u het feit dat het Besluit thans wordt toegepast bij gerenommeerde professionele ondernemingen in de afvalsector?

3. Hoe beoordeelt u de criteria op basis waarvan de financiële zekerheid door de twee genoemde provincies is vastgesteld en de hoogte van het gestelde bedrag?

4. Bent u bereidt om de criteria zo aan te passen dat beter aangesloten wordt bij het doel van het Besluit, namelijk het fungeren als vangnet voor probleemgevallen? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?

5. Deelt u de opvatting dat het willekeurig stellen dergelijk hoge bedragen (3,5 en 9,4 miljoen) aan financiële zekerheid een fors negatief effect heeft op de kredietruimte van bedrijven en dat het Besluit daarmee haar doel voorbij schiet? Bent u voornemens hiertegen maatregelen te treffen?

6. Bent u bereidt de huidige vrijblijvendheid van de gestelde criteria in het Besluit aan te scherpen opdat willekeur bij het bevoegde gezag wordt voorkomen in het belang van een éénduidig uitvoeringsbeleid? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?

7. Kunt u aangeven hoe het Besluit Financiële Zekerheid zich verhoudt tot laatste ontwikkelingen rond de Europese Richtlijn
Milieuaansprakelijkheid? Bent u van oordeel dat, de wijze waarop nu met het Besluit door het bevoegd gezag lijkt te worden omgegaan, tot een nadeel in de concurrentiekracht van Nederlandse bedrijven kan leiden? Hoe bent van plan in de toekomst om te gaan met het Besluit Financiële Zekerheid en de Europese Richtlijn Milieuaansprakelijkheid? Bent u voornemens het Besluit in te trekken wanneer de richtlijn geïmplementeerd wordt?

31 maart 2004