LEI

persbericht / nr. 1768

31-maart-2004

Allochtonen hebben eigen kijk op Nederlandse natuur

Het aantal allochtone Nederlanders dat zich sterk betrokken voelt bij de natuur in ons land is nog klein. Voor veel allochtonen is overleven in de Nederlandse samenleving voorlopig belangrijker dan natuurbeleving. Zij zien natuur vooral als een gebruiksruimte en als een plaats om (met vrienden en familie) te recreëren en tot rust te komen. Dat komt naar voren uit een verkennend onderzoek naar de manier waarop allochtonen naar natuur kijken en ermee omgaan. Het onderzoek werd verricht door het LEI (onderdeel van Wageningen UR) op verzoek van Natuurmonumenten en gefinancierd door het ministerie van LNV.

De achtergrond van het onderzoek ligt bij twee belangrijke doelstellingen van het huidige natuurbeleid: natuur moet aansluiten bij wensen van mensen, en mensen dragen verantwoordelijkheid voor de natuur. De opvattingen en wensen van het groeiende allochtone bevolkingsdeel zijn echter nauwelijks bekend en wellicht is mede daardoor de Nederlandse natuur voor deze burgers in de praktijk maar weinig toegankelijk en voelen zij zich er weinig bij betrokken.

Een aantal gesprekken met allochtonen bevestigt dat beeld. De meeste allochtonen wonen in de steden en hebben nauwelijks een idee van wat Nederland aan natuur te bieden heeft. Wel zijn ze zich vaak meer bewust geworden van de rijkere natuurlijke omgeving in hun land van herkomst; het 'kunstmatige' karakter van het groen in hun Nederlandse omgeving valt daardoor sterker op. Die Nederlandse vorm van natuur waarderen ze overigens wel als decor voor hun sociale activiteiten.

De manier waarop allochtonen met de Nederlandse natuur omgaan kan een goede prikkel vormen om de vanzelfsprekendheid van het 'autochtone' natuurbeeld kritisch te bekijken. Misschien zijn er meer en andere visies op natuur mogelijk dan we meestal hanteren. Natuurbeelden worden sterk bepaald door wat een oudere generatie aan de jongeren doorgeeft. Oudere allochtonen kunnen door hun migratiegeschiedenis nog weinig kennis en ervaring met Nederlandse natuur aan hun kinderen doorgeven. De onderzoekers bepleiten daarom dat bij milieu- en natuureducatie zowel op scholen als voor volwassenen de allochtonen uitdrukkelijker als belangrijke doelgroep worden onderscheiden. Ook allochtone organisaties zelf zouden meer aandacht kunnen schenken aan de natuur.

---

Hoe vreemd is natuur in Nederland?; Natuurbeelden van allochtonen. Het rapport bestellen 'rapport 7.04.02'.